eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A miniszter rosszul tudja?

Az egyszerűsített vállalkozási adózók az APEH honlapján is idézett jogszabály szerint október 12.-ig kötelesek bejelenteni, ha jövedelmük nem éri el a minimum járulékalapot. Korábban Veres János pénzügyminiszter azt mondta: a bejelentést szeptember 15-ig kell az adózóknak megtenni.

Az InfoRádió hallgatói hívták fel a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy Veres János pénzügyminiszter egy múlt heti nyilatkozata szerint az egyszerűsített vállalkozási adózóknak szeptember 15-ig kell bejelentést tenniük, míg az APEH honlapján az október 12-iki dátum szerepel.

"Részben ez a bizonyos minimálbér kétszerese után járulékfizetési kötelezettsége akkor, hogyha a vállalkozásban nem indokolt az, hogy minimálbér környékén fizessenek. Ennek megvan a kialakult rendje, bejelentési kötelezettség szeptember 15-ig, ha vállalja az illető, akkor nyilvánvalóan meg fogják nézni az APEH részéről...." - fogalmazott Veres János szeptember 6.-án este a közszolgálati televízióban.

Az InfoRádió érdeklődésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától megküldte az erre vonatkozó minisztériumi tájékoztatót, és abban - ugyanúgy, mint az APEH internetes oldalán, a határidő október 12.

"Az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (továbbiakban: eva adózó) főfoglalkozású egyéni vállalkozó a járulékokat (tagdíjat) havonta - 2006. szeptember 1-jétől 125 000 forint, - 2007. január 1-jétől 131 000 forint minimum járulékalap után fizeti meg. Ha a bejelentése szerint a jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot, az eva adózó a járulékokat (tagdíjat) legalább a minimálbér után fizeti meg. A bejelentési kötelezettséget az állami adóhatóság felé 2006. október 12-ig kell teljesíteni!" - írja az APEH honlapja.

Ez utóbbi tehát a helyes dátum, azok, akiknek jövedelme nem éri el a minimum járulékalapot, eddig kötelesek ezt bejelenteni. Ellenkező esetben szeptember elsejétől 125 ezer, jövő év január elsejétől pedig 131 ezer forint járulékalap után kell fizetniük.

Egy másik határidővel keveredett össze

A Pénzügyminisztérium sajtóosztálya közölte azt is: a Veres János által említett szeptember 15-iki dátum az a határidő, ameddig - az október elsejei eva-emelés előtt - az evás vállalkozók eldönthetik, hogy folytatni kívánják-e vállalkozásukat jelenlegi formájában, vagy más adózási formát választanak.

A televíziós interjúban azonban a két dátum jelentőségét nem sikerült kellően tisztázni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×