eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Majdnem tragikus kormányzati tévedések

Meglehetősen kapkodva folyhatott a kormányzati struktúra átalakítása, mert egyes területek egyszerűen kimaradtak. Így az eredeti előterjesztésben nem szerepel a határőrség és a katasztrófavédelem, igaz ezeket később pótolták. A titokvédelemről viszont teljesen megfeledkeztek.

A Népszabadság arról ír, hogy kapkodva folyhatott a kormányzati struktúra átalakítása, mert egyes területekről megfeledkeztek. A megszűnt Belügyminisztériumnak a hatósági nyilvántartásokkal kapcsolatos hatáskörei körül például elég nagy a zűrzavar. Úgy tűnik, a kormány megalakulása óta eltelt két hónap alatt nem sikerült egyértelműen tisztázni az egyes tárcák pontos feladatait. A minisztériumok felsorolásáról szóló törvényből legalábbis nem derül ki, hogy a megszűnt BM bizonyos hatásköreit mely tárcák vették át. A jogalkotók slamposságát szemlélteti, hogy a parlamenthez benyújtott eredeti tervezetben a határőrség, illetve a katasztrófavédelem még egyáltalán nem szerepelt, amit a vita során sikerült korrigálni. Rosszabbul jártak a szintén a BM által gyakorolt titokvédelmi hatáskörökkel, mert ezekről végképp megfeledkeztek - bár azóta egy újabb jogszabály tisztázza a felelősségi kört.

A Magyar Nemzet Ezrével bocsátják el a közszolgákat címmel közöl írást. Kedden kezdődtek az eredetileg júliusra tervezett elbocsátások. A tárcáknál ugyanakkor már tavaly is több munkatárstól megváltak. Az újság szerint ez értelmetlen, mert az utcára tett dolgozókat 1-2 év múlva kénytelenek lesznek visszavenni.

A Világgazdaság cikkéből kiderül: a felsőfokú végzettségűeknek csupán egytizede felel meg a multinacionális vállalatok elvárásainak. Gépész- és gyengeáramú villamosmérnök, szoftverfejlesztő, informatikus, szak-, illetve általános orvos - ezek a diplomások hiányoznak a hazai munkaerőpiacról, és az év utolsó öt hónapjában őket vadásszák majd leginkább a cégek és az intézmények. A Foglalkoztatási Hivatal (FH) prognózisa szerint a textil-, az építő- és az élelmiszeriparban is gondok lesznek.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy folyamatban levő privatizációs eljárások terv szerinti lezárását kérte az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Zrt. dolgozóitól kedden a szervezethez látogató Veres János pénzügyminiszter - vagyis nem szorgalmazta a folyamatok felgyorsítását. Az egységes vagyonkezelés új rendszeréről szóló törvényjavaslat ősszel kerülhet a parlament elé - tájékoztatott a miniszter -, ezután születhet döntés az új intézményrendszerről, illetve a ma vagyonkezeléssel foglalkozó szervezetek sorsáról.

A portfolio.hu cikkéből megtudhatják, hogy vannak, akik ragaszkodnak a panellakásokhoz, de mindezt luxuskivitelben szeretnék megkapni, ugyanakkor vannak olyanok is, akik freskókkal díszített villára vágynak. Mindez mára elérhetővé vált a hazai ingatlanpiacon. Másfél szobás luxuspanelhoz már 20 millió forintért hozzájuthatunk, míg egy freskókkal díszített villáért már 800 millió forint feletti összeget kell leraknunk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×