eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akár tíz tanú is lehetne egy esküvőn?

Kettőnél több tanúja is lehet a házasságkötőknek - olvasható az állampolgári jogok országgyűlési biztosának állásfoglalásában. Az erről rendelkező jogszabály ugyanis csak a tanúk minimális számát határozza meg, felső korlátot nem állít. Magyar György ügyvéd szerint azonban ésszerű határt lehet szabni, hogy ne lehessen visszaélni a törvénnyel.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azután vizsgálódott a kérdésben, hogy egy panaszos azt sérelmezte: az anyakönyvvezető nem engedélyezte három tanú jelenlétét. Lenkovics Barnabás szerint azonban semmilyen jogszabály nem tiltja kettőnél több tanú közreműködését.

A jogszabályt szigorúan értelmezve minimálisan két tanúra van szükség a hitelességhez, ha valaki ennél több személyt akar bevonni, azt nem tiltja a jogszabály - mondta az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd.

Megoldás: a pótlap

A szakértő szerint nem szabad olyan érvet elfogadni, hogy például nem tudja az anyakönyvvezető hova felvenni a harmadik, vagy negyedik tanú adatait, hiszen ezt a problémát egy pótlappal könnyen meg lehet oldani.

"Ha az adatok feltüntetését kérik a felek, ezt nem lehet megtagadni, mint ahogy egy okirat is elbír több tanút, egy anyakönyvi bejegyzés is" - vélekedett Magyar György.

Azért van egy ésszerű határ

Racionális korlátok persze vannak, az ésszerűségnek megfelelően lehet határt szabni a visszaélések elkerülése érdekében - jegyezte meg a szakértő, aki szerint a joggal való visszaélésnek számítana például az, ha valaki az összes iskolatársát elvinné tanúnak egy házasságkötéshez.

Az ellen azonban az anyakönyvvezetőnek sem lehet kifogása, hogy indokolt esetben három vagy négy tanú is jelen legyen - tette hozzá Magyar György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×