eur:
388.83
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Új kormányzati negyed épülhet Budapesten

A jelenlegi Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban költözhet a Miniszterelnöki Hivatal, a kormányfő és még egy tárca. Még nem dőlt el, hogy a tervezett minisztériumok hol kapnak helyet, és a kormány hogyan hasznosítja a kormányzati feladatokra gyakran alkalmatlan patinás épületeket.

A Népszabadság arról számol be, hogy új kormányzati negyed építésére írhatnak ki pályázatot, miután eldőlt, mi legyen a minisztériumok értékes, ám feladataiknak nem megfelelő épületeivel. Van olyan elképzelés, amely szerint a minisztériumok a főváros egyik külső kerületében egy helyen, modern irodaházakban kapnának helyet.

A jelenlegi patinás épületek eladásából jelentős bevétele származhat az országnak, amelyet a költségvetési hiány csökkentésére fordíthatnának. Jelenleg annyit lehet tudni, hogy a kormányfő, a Miniszterelnöki Hivatal és még egy tárca a földművelésügyi minisztérium épületébe költözne.

A lapban arról is olvashatunk, hogy az egyre növekvő állami kiadások mellett belső ellentmondások feszítik a magyar megújulóenergia-üzletet. Előbb-utóbb a fogyasztók számára is világossá kell tenni, hogy az alternatív energiaforrások felhasználása nem olcsó, így arányuk bővülése az áramára növekedéséhez vezet.

A Magyar Nemzet írása szerint a Levegő Munkacsoport még nem döntötte el, hogy jogszabálysértés miatt bírósághoz forduljon-e a Magyarországon beruházni készülő Hankook ügyében. A koreai cég által építendő dunaújvárosi gumiabroncsgyár a Környezetvédelmi Főfelügyelőség szerint nem veszélyezteti a környezetet.

A szakhatóság másodfokon hagyta jóvá a vállalatnak kiadott engedélyt. A Levegő Munkacsoport azonban úgy tudja, több aggály is felmerült a dunaújvárosi beruházással kapcsolatban.

A lap arról is beszámol, hogy tizenhárom minisztériuma lesz a koalíciós kormánynak. Információik szerint a szabad demokratáknak a gazdasági, a környezetvédelmi és a külügyi tárcát ajánlotta fel a miniszterelnök.

Nem biztos a helye a második Gyurcsány-kormányban Lamperth Mónikának, Göncz Kingának, Petrétei Józsefnek és Rácz Jenőnek.

A Világgazdaság cikke szerint ügynökséget működtetne a kormány, azon keresztül történne az uniós források felhasználása. Az intézmény vezetője a gazdasági életből "jönne", és a szervezet nem illeszkedne a klasszikus kormányzati működésbe.

Fölötte állna a szakminisztereket tömörítő fejlesztési tanács, Gyurcsány Ferenc vezetésével. Így, bár a kancellária adna teret a szervezetnek, a fejlesztési programok kezelése nem Szilvásy Györgyhöz, hanem közvetlenül a miniszterelnökhöz tartozna.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy a kormány júliustól fokozatosan vezeti be az új gáztarifa-rendszert. Júliustól csak a szociálisan rászorultak kapnak árkedvezményt. Azoknak, akik nem tudják majd valamilyen papírral igazolni szegénységüket, átlagosan 25-30 százalékos gázáremelkedéssel kell számolniuk.

A kormány másfél-két év alatt, fokozatosan vezetné be az "igazságosabb" rendszert. Az év során további árnövekedést okozhat, hogy a termék 15 százalékos áfája 20 százalékra emelkedhet.

Jelenleg minden lakossági fogyasztót támogatnak valamilyen mértékben. A támogatás forrása a MOL néhány tízmilliárdos adójellegű járulékbefizetése, amelyet idén több mint 100 milliárd forinttal kellett "kiegészíteni".

Az erőteljes részvénypiaci korrekció időszakában két professzionális befektetővel beszélgetett a portfolio.hu a magyar részvénypiacon várható folyamatokról, trendekről.

Horváth István, CFA, a K&H Alapkezelő portfólió-menedzsere szerint a részvények árazása már közelít fair értékükhöz, a globális pénzáramlásokban bekövetkező esetleges fordulat azonban rövid távon még tartogathat teret a további lejtmenet előtt.

A kedvenc részvényeiről is nyilatkozó Ralph Luther szerint még mindig vannak borús jelek a piacon, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az Index szocialistáktól származó információi szerint a második Gyurcsány-kormányban a Miniszterelnöki Hivatalt Szilvásy György vezeti majd, Kiss Péter pedig a munkaügyi tárcát kapja meg, és hozzá kerülnek Göncz Kinga megszűnő esélyegyenlőségi minisztériumának feladatai is.

A Honvédelmi Minisztériumot Iváncsik Imre veszi át Juhász Ferenctől, a Belügyminisztérium vezetése pedig továbbra is Lamperth Mónika feladata lesz, úgy, hogy a rendőrséget az Igazságügyi Minisztériumba integrálják.

Az igazságügyi tárca vezetője Petrétei József maradhat. Magyar Bálint azonban nem folytathatja oktatási miniszterként, őt Hiller István váltja, sőt, hozzá tartozik majd az egyházügy és a kultúra is.

A pénzügyminiszter Veres János marad. Az Index úgy tudja, a szabad demokratáknak három minisztérium jut. Kóka János vezeti a gazdasági tárcát, és az egészségügyet is a liberálisok kapják meg. A harmadik SZDSZ-es minisztérium a környezetvédelmi vagy a külügyi lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×