eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
Vitorlás hajók a Balatonon Balatonfürednél a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: Mohai Balázs

Hajszál híján odalett a balatoni szezon

Rejtélyes okokból kezdődött meg augusztus végén a magyar tenger elszíneződése.

A Balatontipp.hu cikke szerint igazán kevésen múlt, hogy egy rendkívüli algainvázió nem tette tönkre a balatoni főszezont. A tó nyugati végétől augusztus második felében indult a zöldülés, de ennél többet nem tudni róla, azt sem, hogy megismétlődhet-e, s ha igen, mitől, mikor.

A portált Keszthely környékiek keresték meg a Balaton színe megváltozása miatt, mondván, a magyar tenger kezd hígított spenótra hasonlítani, és még az ember bőrét is megfesti. A jelenség csaknem Tihanyig terjedt az őszre, ezét a portál a Balatoni Limnológiai Intézetnél érdeklődött.

"Az 1980-as, '90-es években a Balaton vízminőségét alapvetően meghatározó fitoplankton mennyiségét a tó legalgásabb területén a Keszthelyi-medencében is sikerült erőteljesen redukálni a foszforterhelés csökkentését elősegítő vízminőségvédelmi nagyberuházások eredményeként" - jött a válasz. Azonban az intézet mérési eredményei idén augusztus 26-án teljesen váratlan és rendkívüli helyzet kialakulását mutatták: az a-klorofill koncentráció meghaladta a 100 mikrogrammot literenként, miközben augusztus elején ugyanott még csak 43 volt ugyanez a szám.

A felelős a légköri molekuláris nitrogén megkötésére képes fonalas cianobaktérium és egy páncélos ostoros alga, a fecskemoszat.

A váratlan algatömegprodukció még nem ért véget, de szerencsére csak az üdülési szezon végén jelentkezett.

Arról, hogy hogyan került a Balatonba a sok alga, az intézet azt közölte, a Zala folyó hozhatta az alga táplálására alkalmas nitrogént és foszfort. Hogy oda került, egyelőre nem tudni, mert egyrészt számos adat fizetős, másrészt a Balatontól nyugatra lévő mocsárvilág egy nem túl laposan kutatott terület, az ott zajló folyamatokról egyelőre kevés az ismeret.

Címlapról ajánljuk
Több jó hírrel indul most az eperszezon

Több jó hírrel indul most az eperszezon

Jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten a szedd magad akciók is megkezdődnek az országban – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×