eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Új készítmények a cukorbetegség szövődményei ellen

Két új, a vércukorszint szabályozására szolgáló, szájon át alkalmazható hatóanyagot mutatnak be a Magyar Diabétesz Társaság éves kongresszusán Tihanyban - jelentette be a szervezet elnöke. Winkler Gábor az InfoRádiónak elmondta: az új módszer a cukorbetegség szív- és érszövődményeinek megelőzéséhez járul hozzá.

A cukorbetegségnek különböző formái léteznek, a 2-es típus kialakulása esetén csökken az inzulin hatása, annak elválasztása pedig károsodik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Diabétesz Társaság elnöke, hozzátéve: a szájon át szedhető vércukorszint-csökkentő szerek vagy az inzulin hatását erősítik, vagy az elválasztást fokozzák.

A betegség egyre gyakrabban jelenik meg fiataloknál is, egyebek mellett a túlsúly és a helytelen életmód hatására - fűzte hozzá Winkler Gábor.

A professzor közölte: az új, szájon át alkalmazható szerek közül az elsőként bevezetett készítmény az inzulintermelést segítve fejt ki jótékony hatást.

Előrelépés

Emellett valószínűleg még idén forgalomba kerül egy olyan gyógyszer is, amely az inzulin hatását erősíti a zsírszövetben és a hasnyálmirigyben, javítja az azt termelő sejtek működését, de hatékonyabbá teszi a vércukorszint-változást érzékelő szenzorműködést is - magyarázta Winkler Gábor.

Ezek a gyógyszerek növelhetik az eddig kevéssé eredményes kezelés hatékonyságát, az inzulinkezelést azonban nem váltják ki - közölte a Magyar Diabétesz Társaság elnöke.

A tablettás készítmények arra alkalmasak, hogy minél hosszabb időn keresztül fenntartható legyen a saját inzulinelválasztás és vércukorszint-szabályozás. A kezelés a késői szövődmények, az érkárosodások megelőzését szolgálja - tette hozzá a szakértő.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×