eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Végre Európának is lesz beleszólása az űrkutatásba

Magyar idő szerint a késő esti órákban lövik fel az Atlantis űrrepülőgépet, amely magával viszi a Nemzetközi Űrállomásra az Európai Űrkutatási Ügynökség laboratóriumát is. A húsz év után az űrbe kerülő eszköz azt is jelenti, hogy az európaiaknak ezentúl nagyobb beleszólásuk lesz az űrállomás üzemeltetésébe.

Ahogy a brit Guardian megjegyzi: 15 évet késett az Európai Űrkutatási Ügynökség Columbus laborja, amelyet a nyolcvanas években álmondtak meg, és azt tervezték, hogy 1992-re már földkörüli pályán lesz.

Ehelyett a hét méter hosszú és négy méter átmérőjű henger formájú labor éveken át egy németországi raktárban volt.

A tervek szerint az űrhajósok az Atlantis érkezését követően vasárnap csatlakoztatják az űrsikló rakterében felvitt labort a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Több európai űrhajós mehet majd fel

Az egymilliárd euróba került Columbus projekten a tudósok és mérnökök egy része már húsz évnél is régebben dolgozik, ezért ők különösen izgatottak a modul csatlakoztatása miatt - írja a Guardian.

Az újság hozzáteszi, hogy a labor érkezése nyomán az európai űrhajósoknak automatikusan több helyet kell majd biztosítani a jövőbeli missziókban, amely megváltoztatja majd az eddigi amerikai és orosz dominanciájú űrproject arculatát.

A hosszú űrutazás hatásait vizsgálják majd

A laborban három-négy ember fér el kényelmesen és öt különböző kutatási területen való vizsgálódáshoz nyújt majd lehetőséget a kapszula.

A hosszabb űrutazásokra készülve felmérik például, hogy milyen hatása van az űrbeli tartózkodásnak az emberi testre, mennyire káros a űrbéli sugárzás és mennyire gyorsítja fel a súlytalanság a csontritkulást.

Jövőre egy japán laboratóriumot is felvisznek az állomásra, ami azt jelenti, hogy még inkább nemzetközivé válik a program.

Egy snowboardos is felült a siklóra

A NASA a tervek szerint három éven belül kivonja a forgalomból az űrsiklókat, így addig valószínűleg alaposan ki fogják használni őket.

Az új biztonsági előírásoknak megfelelően az Atlantis csak azután dokkolhat, hogy az űrállomás kamerái végigpásztázták a hasát, és megbizonyosodtak arról, hogy sértetlen a hőpajzsa - ez az előírást a Columbia űrsikló 2003-as tragédiája után vezették be.

A misszió érdekessége, hogy ezúttal egy snowboardozó egykori amerikai futballsztár is utazik az asztronauták között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×