eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mennyiért adják az olimpiai aranyat?

Egyenes arányosság van a sportra fordított összeg és a versenyeken szerzett érmek száma közt - erősítette meg az edzesonline.hu oldalon közölt elemzés következtetéseit az InfoRádió által megkérdezett sportközgazdász. Szabados Gábor hozzátette, természetesen nagyban befolyásolja az eredményeket az adott ország lakosságszáma is. Így a húsz-ötvenezer sportolót edzőtáborokba hívó Kínával nehéz fölvenni versenyt. Megjegyezte, a rendező ország számára a pekingi olimpia PR-kampány is, amiben megmutathatja, hogy Kína a világ egyik vezető nagyhatalma.

Kis túlzással egyenes arányosságról is beszélhetünk, és kijelenthetjük, minél többet költ egy ország a sportra, annál több érmet szerez az olimpián és más versenyeken - mondta Szabados Gábor sportközgazdász. Az InfoRádió azután kereste meg a szakértőt, hogy az edzesonline.hu elemzést közölt a sportra fordított összegek és a sikeres nemzetközi szereplés összefüggéseiről. Az internetes szaklap egy ausztrál kutatásra hivatkozva arról ír, hogy összefüggés van az olimpiai felkészülés négy éve alatt a sportra fordított összegek és a megszerzett érmek száma között.

Szabados Gábor az InfoRádiónak nyilatkozva megjegyezte, természetesen vannak olyan különbségek, amelyek nem a pénzen múlnak. Egy-egy kapufa vagy azok a pár centiméteres, esetleg századmásodperces különbségek, amelyek az érmek színét is eldönthetik, nem a pénzen múlnak, de a kisebb államok nem versenyezhet egy százmilliós vagy milliárdos lakosságú országgal, ahol - kis túlzással - az olimpiai edzőtáborokba is annyi embert hívnak be, ahányan Magyarországon összesen sportolnak. Mindez kiegyensúlyozatlanná teszi a versenyt, de ezt mindenki tudja, aki részt vesz egy olimpián - tette hozzá.

A sportközgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy Kína számára nemcsak a sportsikerek fontosak, hanem az is, hogy a pekingi játékokkal, a megszerzett érmekkel, az azok révén indított PR-kampánnyal nagyhatalmi törekvéseit jelezze. Sőt, bizonyítani szeretné, hogy a világ első számú nagyhatalma, s ezzel a motivációval még az Egyesült Államoknak és az amerikai sportolóknak is nagyon nehéz felvenniük a versenyt - mondta Szabados Gábor.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×