eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Erdei: "Először csúnyán helybenhagytam Dariusz Michalczewskit"

Sok sztárral ellentétben biztosan nem tér vissza pályafutása befejezése után Erdei Zsolt. A Boksz Világszervezet félnehézsúlyú világbajnoka az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában azt is elmondta, hogy a legközelebbi meccse valószínűleg novemberben lesz, és bízik abban is, hogy klubja, a hamburgi Universum Box-Promotion a következő években is rendez itthon profi gálát. Az alábbiakban az egyórás beszélgetés szerkesztett változatát olvashatják.

Június közepén védte meg nyolcadjára címét. Azóta mennyire tudta kipihenni magát?

Fizikailag már teljesen regenerálódtam, az arcomról is eltűntek a George Blades elleni meccs nyomai. Két-három kilót felszedtem, szerencsére nem többet. Ott azért még nem tartok, hogy már most elkezdenék készülni a következő meccsre, igaz, nem is kell.

Lassabban regenerálódik mint korábban?


Szerencsére nem. A mérkőzések után mindig van izomlázam, bármennyire is kemény a felkészülés, ez napokig kitart. Az pedig nem a meccstől függ, hogy fáj a könyököm és a vállam.

Sokan már a budapesti gála előtt leírták amerikai ellenfelét.


Pedig nem volt könnyű rivális. Az első menetben egy nagyobb ütése után csillagokat láttam, és kissé bedagadt az állam. Gyorsnak viszont nem nevezném, elsősorban ebben voltam jobb nála.

Azt kapta a magyar közönségtől, amire számított?

Nem, sokkal többet adtak a szurkolók a SYMA-csarnokban, amelyben a nézők közelsége tovább fokozta a hangulatot.

Korábban minden évben volt Universum-gála Magyarországon, most viszont csaknem három évet kellett várni.


A mostani gálának jó visszhangja volt, így bízom abban, hogy a klubom szívesen tér vissza Budapestre.

Menedzsere, Dámosy Zsolt az elmúlt egy évben az FTC ügyeire összpontosított. Tudott-e önnel foglalkozni?

Hébe-hóba. Mialatt a Fradit vezette, kevesebb időt tudott az általa menedzselt sportolókra fordítani. Az Universummal most én tárgyalok, de Zsolt amiben tud, a továbbiakban is segít.

Megzavarta-e a felkészülését edzője, Fritz Sdunek betegsége?

Annyiban, hogy sajnáltam Fritzet, akit a 30 sugárkezelés nagyon legyengített. Délutánonként sokszor már nagyon maga alatt volt, de hihetetlen akaraterejével kibírta, végig jelen volt, még ha nem is ő irányította az edzéseket.

Maga a tréner a Blades elleni meccs után kiemelte, hogy az ön teljesítménye is nagyban hozzájárult a gyógyulásához.


Szerintem a maga boksz gyógyította meg. Ha a kezelések után otthon nyalogatja sebeit, az sokkal rosszabb lett volna. Az edzésekből erőt meríthetett, hiszen Fritznek nem csak a szakmája, hanem a hobbija is az ökölvívás.Emlékszik az első találkozásukra Sdunekkel?

Még nem voltam profi, amikor egy hétig ott lehettem az Universum edzőközpontjában, és összeállított egy programot. A legemlékezetesebb jelenet már profiként az volt, amikor először kesztyűztem Dariusz Michalczewskivel. A két menet alatt nagyon helybenhagytam, az amatőr stílus még nagyon bennem volt, hatos-nyolcas sorozatokat vertem a testére-fejére, teljesen elkészültem az erőmmel, míg Dariusz csak a végére melegedett be, addig viszont szinte hozzám sem ért. Sdunek meg is jegyezte, hogy nagyon tiszteletlen voltam Michalczewskivel szemben, mert alaposan elvertem. Akkor talán már a jövő bajnokát látta bennem.

Mennyit tud segíteni az edző a meccsek alatt?


Mikor mennyit. Voltak olyan meccseim, amikor nagyon sokat számított, hogy Fritz a szünetekben a lelkemre beszélt. A jó edző mindent tud a bokszolója életviteléről, hétköznapjairól, fizikai és lelki felkészültségéről.

Milyen a kapcsolata az Universum többi ökölvívójával?


Szoros. Akik Fritz csapatába kerülnek, azokkal nagyon jól kijövök, de a többiekkel sem rossz.

Az évekkel ön után kikerült Balzsay Károlynak mennyit tud segíteni?

Szoktam neki tanácsokat adni, de gond nélkül el is fogadok tőle egy-egy javaslatot.

Meddig juthat el Balzsay?


Világbajnok lesz.

Többször beszélt arról, hogy szeretne edzősködni, szeretné a tudását átadni a fiataloknak. Mikor kezdi el?


A pályafutásom befejeztével. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek sportoljanak. Nem kell élsportolónak lenni, elég, ha mozog, legyen szó bármilyen sportról. Én ökölvívó edző lennék, mert ahhoz értek, sok mindenre meg tudnám tanítani a gyerekeket a bokszedzésen. Az életem során sok dolgot megtanultam, és a bunyó ebben nagy szerepet játszott. A boksz tiszteletre nevel, és életszerű helyzeteket hoz elő, amelyekben ha meg tudunk felelni, akkor az életben is megálljuk a helyünket. Úgy érzem, hogy jók az edzői kvalitásaim, és majd ha edzést tartok, bárki nyugodtan hozhatja a gyermekét, mert biztos, hogy a legjobbat kapja.

A gyerekek mellett dolgozna másokkal is?


A hobbistákkal is szívesen foglalkoznék. Sok olyan ember van, aki ül az irodában egész nap, mozgásra van szüksége, majd lemegy egy bokszedzésre, és beleszeret. Korábban tartottam edzéseket irodai alkalmazottaknak, és a fáradtságukat leküzdve a boksz hatására feléledtek. Érdekes, hogy két "nyúlnak" tűnő ember a szorítóban hatalmas csatát vív, és mindezt élvezi is.A profi sportot ugyanakkor sokan kritizálják azért, mert az elmúlt évtizedekben, években egyre inkább elüzletiesedett.

Tény, hogy a profi boksz nagyrészt üzlet és show. De a kötelek között eltöltött 12-szer három perc tiszta sport. Én arra törekszem, hogy a szorítóban tiszta körülmények között győzzek.

Németországban mennyit nőtt az ismertsége?


Szerencsére egyre többen ismernek fel az utcán. A német bokszrajongók egyébként sokszor rámenősebbek, hosszabb beszélgetéseket sem félnek kezdeményezni.

Mikor lesz a következő mérkőzése?


Valószínűleg novemberben, de az ellenfél még nincs meg.

Mekkora esélyt lát arra, hogy még egyszer a tengerentúlon bokszoljon?


Ötven százalékot. Az Universumnak nincs könnyű dolga, hiszen az Egyesült Államokban nem ismernek. De ha Roy Jones Junior még egyszer világbajnok akar lenni, akkor szinte biztos, hogy velem kell megküzdenie, mert a WBO raglistáján áll a legjobban a nagy szervezetek közül. Én többször mondtam, hogy szívesen megyek Amerikába.

A nehézsúlyú Evander Holyfield még 44 évesen is vébé-címre tör...

Én 44 évesen már biztosan nem bokszolok majd, és ha egyszer visszavonulok, nem térek vissza. Vannak olyanok, akik képesek erre, de nem ez a jellemző. Józan fejjel az ember 36-37 évesen lép utoljára szorítóba, de van, aki már hamarabb befejezi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:28
×
×
×
×