eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Raikkönen: álomszerű debütálás a Ferrarival

A finn Kimi Raikkönen nyerte a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat. A 27 éves versenyző pályafutása 10. sikerét aratta, első Ferrarival teljesített futamán azonnal győzni tudott.

Raikkönen rajt-cél győzelmet aratott, sikerét senki nem veszélyezetette. A Ferrari fölényét jelzi, hogy a finn klasszisnak meg sem kellett erőltetnie magát.

Leggyorsabb köre több mint egy másodperccel jobb volt a második helyen célba érkező címvédő spanyol Fernando Alonsóénál (McLaren-Mercedes).

Hamilton bravúros kezdése

A kétszeres világbajnok nagy csatát vívott csapattársával, az újonc brit Lewis Hamiltonnal, aki - a német Nick Heidfeldhez (BMW) hasonlóan - a rajtnál elegáns manőverrel megelőzte a spanyolt.

Alonso a második kerékcsere után került Hamilton elé. A 22 éves angol őstehetség a harmadik lett élete első Forma-1-es versenyén.

Csak azért nem állítható róla, hogy ő a jövő nagy sztárja, mert már most rengeteg szurkolót szerzett magának, és ha a McLaren jobban felzárkózik a Ferrarihoz, akkor elvileg bármikor megszerezheti első futamgyőzelmét.

Nem mellékesen Hamilton eddig még soha nem járt Ausztráliában, és az európai futamokon valószínűleg az apró hibákból is kevesebb lesz a hagyományos versenyeken.
A McLarent meg sem közelítette a BMW

A negyedik helyen Heidfeld végzett. A BMW németje a kezdeti második hely után nem tudta tartani a lépést a McLaren pilótáival. Csapattársa, a lengyel Robert Kubica a negyedik helyről állt ki a verseny felénél műszaki hiba miatt.

Az ötödik helyen az olasz Giancarlo Fisichella ért célba. A Renault római pilótája - aki az újonc és a futamon egyszer látványosan piruettező finn Heikki Kovalainenhez képest az időmérőhöz hasonlóan most is sokkal meggyőzőbb volt - az utolsó körökben nagy nehezen tudta maga mögött tartani a brazil Felipe Massát.

A Ferrari pilótája szombati váltóhibája, majd a verseny előtti motorcseréje után sikeresen zárkózott fel, és három pontot szerzett a csapatnak.

Rosberg sikeres és Coulthard szerencsétlen manővere

A német Nico Rosberg most is jól kezdte az évet, a Williams pilótája hetedik lett honfitársa, Ralf Schumacher (Toyota) előtt.

Rosberg a verseny közepén szenzációs manőverrel előzte meg az ifjabbik Schumachert, ugyanakkor mindketten körhátrányban fejezték be az Ausztrál Nagydíjat.

A verseny egyetlen említést érdemlő ütközést hozott: a skót David Coulthard (Red Bull-Renault) és az osztrák Alexander Wurz (Williams) akadt össze, az agresszív előzési kísérlet kezdeményezője, Coulthard húzta a rövidebbet, azonnal kiesett, miután letört az egyik kerék az autójáról. A következő kanyar után Wurz is feladta a futamot.Bizarr: külön vezet Raikkönen és a McLaren

A pilóták pontversenyét természetesen Raikkönen (10) vezeti Alonso (8) és Hamilton (6) előtt.

A konstruktőröknél a McLaren (14) áll az élen megelőzve a Ferrarit (13) és a BMW-t (5).

Tavaly Raikkönen egyetlen elsőséget sem szerzett a McLarennel, amely a mostani kezdéssel ellentétben szintén nem jutott egyetlen hétvégén egyszerre két dobogós helyezésig (és 14 pontig) az előző szezonban.

A 17 futamos világbajnokság következő versenyét, a Malajziai Nagydíjat három hét múlva rendezik Sepangban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×