eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megvan a mágikus tizennégy

Két hét múlva kezdődik a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A versenyprogramban idén is hét nagyszínházi és hét kamaraszínházi produkció küzd az évad legjobb előadása címért. A POSZT emellett a színházi szakma éves találkozója. A versenyprogramot az idén Dömölky János filmrendező állította össze.

57 és fél óra színpadi játék, 241 színész, 23 előadás és 313 szállodai szoba naponta - ez a mérlege az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjának. A versenyen kívül - az úgynevezett OFF programban - még 600 fellépő 162 produkciója várja az érdeklődőket június közepén Pécsett.

Április elsején dőlt el, hogy mely előadások vesznek részt a találkozó idei versenyprogramjában. A válogatást mindig egy ember végzi, ezúttal Dömölky János filmrendező volt az, aki 123 hazai és határon túli előadás megtekintése után 14-et kiválogatott a versenyprogramba. Arra a kérdésre, hogy miért pont ezeket az előadásokat választotta, leginkább úgy felel: csak.

Azzal a feltétellel vállaltam el, hogy nem szólnak bele, és elfogadják az én döntésemet, nem kell indokolnom, hogy melyik előadást miért választottam, tehát a legfőbb érv az, hogy csak - mondta.

Az idén is hét nagyszínpadi produkciót láthatunk majd Pécsett. Az Örkény Színház Finito című komédiája egy orosz szerző ötlete alapján készült, Tasnádi István írt belőle egy igazi "2007-es" magyar komédiát.

A versenyprogramban van még a Pesti Színház Az ünnep című előadása Eszenyi Enikő rendezésében, valamint a Katona József Színház Zsámbéki-rendezése: A karnevál utolsó éjszakája.

Kaposvári előadás szinte minden évben szerepel a versenyprogramban, Dömölky János ezúttal a nagy port kavart '56-os előadást, az '56 06/ őrült lélek vert hadak - at választotta, mely a Mohácsi-testvérek alkotása. Kecskemétről egy Bodolay-rendezés a Danton halála, Debrecenből pedig megint csak egy '56-os darab, a Liberté '56 került be.

Ezen kívül a nagyszínpadon lesz látható a Halál-álom, a Beregszászi Illyés Gyula Színház és a Zsámbéki Színházi Bázis közös produkciója.

A Kamara- vagy stúdiószínházi produkciók között ott van a Pécsi Nemzeti Színház Háy János drámájából készült Senák előadása. Két egri produkció is helyet kapott, a Nyíregyházi színházat Weöres Sándor A kétfejű fenavad-ja képviseli, Miskolcról pedig Tolsztoj: Legenda a lóról című műve lesz látható.

A határon túli színházak közül a Kolzsvári Állami Magyar Színház jutott be a mezőnybe: a Hosszú péntek című darab Tompa Gábor rendezésében látható.

A fővárosi Bárka Színház Shakespeare Szentivánéji álmával szerepel a találkozón.

Az idén június 7-16. között rendezett találkozón ezek mellett több száz úgynevezett OFF-programot, azaz versenyen kívüli produkciót láthatnak az érdeklődők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×