eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rubik Ernő: az emberiség játszani akarása örök

Huszonöt év után újra lesz Rubik-kocka világbajnokság Budapesten! A világhírű játék feltalálója és névadója szerint ritkán születnek eredeti és maradandó dolgok a világban. Rubik Ernő Állami-díjas építészmérnök, a Rubik Studió Kft. ügyvezetője március 15-én Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben.

A XXI. század elején vannak még jó logikai, ügyességi játékok?

Kell, hogy legyenek. Az emberiség játszani akarása örök, a tárgyak - amelyek ez alatt a hosszú idő alatt megszülettek - közül is van sok, ami örök, ilyen például a sakk. Úgy tűnik - legalábbis az elmúlt harminc év ezt bizonyítja -, hogy az a kategória, ami az én nevemhez kapcsolódik, hasonló erővel bír.

Milyen gyakran keletkeznek olyan játékok, amelyek így megragadnak az emberek agyában?

Elég ritkán. Eredeti dolgok, igazi újdonságok elég ritkán születnek. Amikor a kocka híressé vált 1980 táján, legtöbben egy Sam Lloyd nevéhez fűződő logikai játékot emlegettek, amely azelőtt száz évvel volt hasonlóan népszerű és híres. Azt mondhatom, százévenként jön létre ilyesmi.

Ezzel a Kossuth-díjjal tárgyművészeti tevékenységét is elismerték. Fontos az, hogy néz ki egy játék, egy tárgy?

Rendkívül fontos. Nagyon fontos, hogy néznek ki a minket körülvevő tárgyak. Egy-egy tárgynak olyannak kell lennie, hogy ő önmaga legyen. Ne legyen összetéveszthető mással, és alkalmas legyen arra, amire való.

Mostanában dolgozik valamin?

Kifejezetten játékok tervezésével nem foglalkozom, az időnk nagy részét az a szervezés és piackontroll tölti ki, ami a meglévő termékek életéhez kapcsolódik. A mostani fő feladatunk az ezévi budapesti világbajnokság előkészítése.

Milyen világbajnokság ez?

A kockáról szól. 25 évvel ezelőtt volt utoljára ilyen Budapesten a Vigadóban. Most, ha minden jól megy, a Millenáris Parkban lesz egy hasonló.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×