eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Földközi-tenger, 2017. október 28.Migránsok a Földközi-tengeren, a szicíliai Pozzallo város partjai közelében 2017. október 27-én. A portugál haditengerészet Viana do Castelo járőrhajója a fedélzetére vette a lélekvesztőn utazó negyvennyolc illegális bevándorlót, akiket átadott az olasz hatóságoknak. (MTI/EPA/José Sena Goulao)
Nyitókép: JOSÉ SENA GOULAO

Növekedést mért a Frontex az Európába tartó főbb migrációs útvonalakon

Főként a görög szigeteken, az Égei-tengeren és a Földközi-tenger középső medencéjében emelkedett az illegális bevándorlási kísérletek száma, de a Nyugat-Balkánon is növekedés volt.

Tovább emelkedtek az illegális bevándorlási adatok szeptemberben, az előző hónaphoz képest 14 százalékkal többen kíséreltek meg Európába jutni a fő migrációs útvonalakon, mindenekelőtt az Égei-tengeren - tette közzé szerdán az unió határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A szeptemberi migrációs adatokat rögzítő jelentés szerint a görög szigeteken és a szárazföldi határokon egy hónap alatt 11 500 illegális határátlépésről számoltak be a hatóságok. Ez 16 százalékkal haladja meg az augusztusi adatokat.

Az Égei-tengeren az év első kilenc hónapjában 50 600-ra emelkedett a regisztrált illegális bevándorlási kísérletek száma, az adat 22 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi időszakban. A térségben főként afgán állampolgárokat vettek fel a listákra.

A Földközi-tenger középső medencéjében kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző hónaphoz képest 16 százalékkal több, mintegy 2300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok.

Az ilyen esetek száma az év első kilenc hónapjában összesen 9700-at ért el, ami mintegy fele az előző év azonos időszakában regisztráltakhoz képest. Itt főként tunéziaiak és szudániak próbáltak meg Európába jutni.

A Földközi-tenger nyugati medencéjében kialakult, főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalon észlelt illegális határátlépések száma szintén növekedett, 12 százalékkal volt több, mint augusztusban. Az illetékes hatóságok mintegy 2400, főként a szub-szaharai régióból származó illegális határsértőt fogtak el. A január és szeptember közötti időszakban ezen az útvonalon mintegy 17 800-an keltek útra Európa felé, feleannyian mint a tavalyi azonos időszakban.

A Nyugat-Balkánon több mint 450 illegális határsértőt regisztráltak szeptemberben. Ezen az útvonalon az év első kilenc hónapjában 7300 ilyen esetet jelentettek, ami 80 százalékkal magasabb szám a tavalyi adatoknál. Az itt elfogott bevándorlók legtöbbje afganisztáni volt - közölték.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×