eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hiába a mosolyoffenzíva, sorra mondják le a részvételt az olimpiai megnyitóról

A francia elnök figyelmeztetését követően Angela Merkel is kilátásba helyezte, hogy távol maradna pekingi olimpia megnyitójától. A német kancellár nyilatkozatával egy időben Kína engedélyezte, hogy külföldi diplomaták látogassanak Tibetbe.

Úgy tűnik, Peking PR offenzívába kezdett, hogy mérsékelje a tiltakozásokat az olimpia előtti hónapokban. A kínai hatóságok gyors egymásutánban szabadon hozzáférhetővé tették a BBC eddig blokkolt mandarin nyelvű internetes oldalát a kínai netezőknek, majd külföldi újságírókat, pénteken pedig külföldi diplomatákat engedtek be Tibetbe.

A mosolyoffenzíva részeként Kína londoni nagykövete vendégként megjelent a reggeli tévéműsorban, olimpiai babákat ajándékozott a kellemetlen helyzetükben a kemény kérdésektől tartózkodó műsorvezetőknek és kezet is rázott velük.

Arra a kérdésre, hogy a külföldi médiának miért kellett távoznia Tibetből, azt mondta: úgy érezték, a tartomány nem biztonságos az újságírók számára.

Közben azonban Nicolas Sarkozy francia elnök figyelmeztetését követve a német kancellár, Angela Merkel is közölte, hogy távol marad a pekingi olimpia ünnepélyes megnyitójától. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azonban arra utalt: mindennek nincs köze Tibethez.

Sorra mondják le a részvételt

Václav Klaus cseh elnök, Donald Tusk lengyel kormányfő és Toomas Hendrik Ilves észt elnök is azt mondta, hogy nem megy el a megnyitóra. Robert Fico szlovák miniszterelnök sem lesz ott a kínai fővárosban, jelentette be a szóvivője.

Annak ellenére, hogy a Kína-ellenes civil szervezetek nagy része különösen erős kampányt folytat Nagy-Britanniában, Gordon Brown miniszterelnök eddig nem volt hajlandó kilátásba helyezni a bojkottot.

A bírálatokra adott legújabb kínai válasz az volt, hogy 15 ország diplomatának sietve megszerveztek egy utazást a tibeti fővárosba, Lhászába. A washingtoni külügyminisztérium üdvözölte a lépést, de kevésnek minősítette azt. Diplomatáinknak és másoknak szabadon be kell tudniuk lépni a fővárosba és a környező településekre - mondta Sean McCormack szóvivő.

Március 10. az 1959-ben levert Kína-ellenes felkelés évfordulója utáni napokban több tucat - egyes szervezetek szerint akár 140 - halálos áldozatot követelő lázongások robbantak ki Tibetben és a tibeti kisebbség lakta környező tartományokban. A kínai hatóságok szerint a lázongók megöltek 18 polgári személyt és két rendőrt.

Közben a száműzetésben élő dalai láma ismét "lényegre törő párbeszédre" szólította fel a kínai kormányt. Peking azonban a tibeti szellemi vezetőt okolja az eseményekért, és nem hajlandó szóba állni vele.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×