eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nemzeti hős lett a kizárt szerb sportoló

Boris Tadic szerb államfő is fogadni kívánja Milorad Cavic-ot, aki 50 méteres mellúszásban aranyérmet szerzett az úszó Európa-bajnokságon, de kizárták a további versenyből, mert az eredményhirdetésen "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólóban jelent meg.

Szerbiában is azt vallják, hogy nem szabad összekeverni a sportot és a politikát, ennek ellenére néhányszor már pórul jártak, amikor mégis így történt.

Az 1992-es labdarúgó Európa-bajnokságról a délszláv testvérháború miatt zárták ki az akkori, úgynevezett Kis-Jugoszláviát, most pedig a hollandiai Eindhovenben zajló úszó Európa-bajnokságon történt hasonló eset.

Milorad Cavic szerb úszó azért nem indulhat több számban, mert szerdán, amikor a dobogón átvette az 50 méteres mellúszás aranyérmét, "Koszovó Szerbiáé" feliratú pólót viselt.

Mivel a szervezők ezt politikai üzenetnek minősítették, a szerb sportolót kizárták a versenyből, noha fő számai - az 50 és 100 méteres pillangó, amelynek komoly esélyese volt - csak ezután következtek volna.

A szerb úszótól nem vették el az aranyérmet, a szerb úszószövetséget azonban 7 ezer eurós büntetéssel sújtották.

A Koszovó miatt állandóan feszült hangulatú szerbség felháborodott a történteken. A politikusok kemény nyilatkozatokat tesznek, és kiderült, hogy Borisz Tadic köztársasági elnök személyesen fogadja majd a hazatérő szerb úszót.

Sokan ugyanakkor azt a kérdést is feltették: ki adta a sportolónak a pólót. Ez annál is inkább érdekes, hogy Milorad Cavic nem is Szerbiában él, hanem Amerikában, sőt, ott is született, így, ha valakinek, hát neki lehet Koszovóhoz a legkevesebb köze.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×