eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Charles Gáti: "Fantasztikus, hogy ez egy milyen rossz évtized"

A jövő évi amerikai elnökválasztás mérföldkövet jelent a világ nagy közös problémáinak megoldásában, mint amilyen a klímaváltozás, a vízhiány vagy a szegénység - jelentette ki az InfoRádió kérdésére Charles Gáti Egyesült Államokban élő politológus professzor, aki az Ybl Klub meghívására érkezett Budapestre.

A Johns Hopkins Egyetem tanára úgy véli: a környezetvédelmi gondok megoldatlansága arra vezethető vissza, hogy az elmúlt évtizedben a nagy országokban nem választottak meg olyan nagyformátumú politikusokat, akik nem indulatból vagy erővel, hanem koncepcióval és ésszel kormányoztak volna.

Charles Gáti pozitív példaként Mihail Gorbacsovot, Ronald Reagant és Margaret Thatchert említette, "akik a sakktáblán nem egy kis lépést tettek, hanem nagy méretben gondolkoztak".

Magyarországon Antall József tudta, hogy a Varsói Szerződés felmondása döntő tényező a térség jövőjében, és ezzel foglalkozott, nem kis dolgokkal - fűzte hozzá a politológus professzor.

A szakember szerint ez az, ami hiányzik a mai világpolitikában, pláne a közép-európai térségben, nincsenek nagyformátumú politikusok.

"Fantasztikus, hogy ez egy milyen rossz évtized ebből a szempontból, de ez nem azt jelenti, hogy mindig így lesz" - fogalmazott a professzor, hozzátéve: a hetvenes években sem tudták, hogy a következő évtizedben lesz néhány nagykoncepciójú ember.

Demokratákra várva

Charles Gáti kérdésre válaszolva kifejtette: a migráció, a szegénység és a klímaváltozás olyan problémák, amelyek nemzetközi megoldást kívánnak, a kis országok ezt nem tudják kezelni. Ehhez vezetői képesség kell a nagy országok, elsősorban az Egyesült Államok, Kína, valamint az Európai Unió részéről.

A Johns Hopkins Egyetem tanára azt mondta: van esély a gondok megoldására, ebből a szempontból hallatlanul fontosak lesznek egy év múlva az amerikai választások, mert ha - papírforma szerint - valamelyik demokrata jelöltet választják meg, a környezetpolitika sokkal nagyobb hangsúlyt kap.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×