eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újabb korrupciós vád a volt cseh kormányfő ellen

Újabb korrupciós botrány fenyegeti a volt cseh miniszterelnököt. Stanislav Gross ellen az egyik korrupcióellenes polgári szervezet tett feljelentést.

A szociáldemokrata Stanislav Grossnak, aki minden idők legfiatalabb cseh kormányfője volt, annak idején azért kellett távoznia tisztségéből, mert nem tudta hitelesen bizonyítani, miből fedezte prágai luxuslakása vásárlását.

A rendőrségi vizsgálat azóta is tart, most viszont újabb korrupciós vádakkal kell szembenéznie. Az Euro című gazdasági hetilap értesülése szerint a volt kormányfő mesés vagyonra tett szert, amikor gyanús körülmények között, jóval a piaci ár alatt megvásárolta a Moravia Energo vállalat 31 százalékos részvénycsomagját.

A szakemberek szerint a részvények több mint 300 millió cseh koronát érnek, ám Gross csupán ennek a tizedét, nem egészen 30 milliót fizetett értük. Az ügy meglehetősen szövevényes, mint kiderült, Gross a kilencvenes években többször is látogatást tett az energetikai üzemben, majd később a javaslatára kinevezték az egyik jó ismerősét, Robert Sykorát az ipari miniszter helyettesévé.

Nem sokkal később azt is sikerült elérnie, hogy az akkor még állami tulajdonban lévő trineci vasmű több mint 2 milliárd koronás tőkeinjekciót kapjon - mielőtt privatizálták.

Gross most éppen Sykorától vásárolta meg - potom áron - a trineci vasműhöz tartozó Moravia Energo vállalatot. Az újságírók azt gyanítják, hogy a volt miniszterelnököt így jutalmazták meg a korábbi milliárdos állami támogatásért.

Ráadásul Gross egyelőre nem tisztázta, miből fizette ki érte a 30 millió koronát, a bankok információi szerint erre az üzletre nem vett fel kölcsönt. A kormánykoalíció pártjai azonnali, részletes vizsgálatot követelnek az ügyben, sőt Gross pártja, a cseh Szociáldemokrata Párt is magyarázatot vár az egykori kormányfőtől és pártelnöktől.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×