eur:
388.99
usd:
361.12
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Amikor egy vasutassztrájk megbénít egy egész országot

Németország tömegközlekedését a közelmúltban vasutas-sztrájk bénította meg. A szakszervezet felhívására nem csak a vonatok, hanem a helyi érdekű vasutak is leálltak és ezzel a városok forgalmában is komoly zavart okoztak.

Berlinben és Hamburgban legutóbb augusztus 9-én, délelőtt 8 és 10 óra között szünetelt a helyi érdekű vasútforgalom.

Ez több százezer ingázót érintett, akiknek jó része azonban felkészült a sztrájkra és a szokásosnál előbb vagy később indult munkába, illetve autóbuszon, gépkocsin vagy földalattin igyekezett megközelíteni úticélját.

A szerelvények sem a nyílt pályán álltak le, hanem befutottak a következő állomásra és így senki sem rekedt órákra a bezárt vagonokba.

A mozdonyvezetők eredetileg a teherforgalmat akarták megbénítani, de a munkaügyi bíróság letiltotta az akciót, azzal érvelve, hogy a bérkövetelési harc nem áll arányban a népgazdaságnak okozott kárral.

A munkabeszüntetők ezért csupán a helyi érdekű vasutak, a városokban föld alatt közlekedő S-Bahn átmeneti megbénításával tudták felhívni a figyelmet szerintük hátrányos helyzetükre.

A sztrájkot a lakosság viszonylag higgadtan fogadta, sokan még szolidaritásukról is biztosították a munkavállalók érdekképviseleteit.

Mivel nem hetekig tartó akcióról volt szó, a városokban sem alakult ki tartós zűrzavar, noha sokkal többen indultak autón munkahelyükre, mint különben.

Gyakori eset volt, hogy a vezetők olyan munkába tartóknak is felajánlották, hogy elviszik egy darabon, akiket addig talán sohasem láttak.

Ebben a rádiók élő adásai is némi szerepet játszottak, mert betelefonálós műsoraikat szinte teljes mértékben a közlekedés könnyítésére, illetve az egyirányba haladó autósok és gyalogosok kapcsolatfelvételére összpontosították.

Így komoly feszültség kirobbanására, vagy érzelmi kifakadásokra gyakorlatilag sehol sem került sor a közlekedési sztrájk során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×