eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nógrádi: Európa puhább célponttá vált, a merényletek száma nőni fog

Európa puhább célponttá vált az Egyesült Államoknál - vélekedett az InfoRádiónak Nógrádi György. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikája, hírszerzési adatcseréje gyerekcipőben jár.

A terrorcselekmények száma növekedni fog, aminek egyik oka, hogy nem változott az amerikai politika - mondta az InfoRádióban Nógrádi György.

A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: a terroristák emellett megpróbálnak nyomást gyakorolni a brit vezetésre annak érdekében, hogy változtasson iraki és afganisztáni politikáján, de az is irritálja az iszlám világ jelentős részét, hogy a Közel- és Közép-Keleten elkötelezett volt brit miniszterelnök, Tony Blair lett a Négyek megbízottja.

Magyarország nincs veszélyben


Az amerikai hírszerzés értékelése alapján a terrorizmus szempontjából veszélyben van egész Nagy-Britannia, Németország és Dánia, valamint Prága városa. Utóbbi egyrészt azért, mert nagyszámú zsidó közösség él a cseh fővárosban, másrészt, mivel az utóbbi időben felélénkültek a cseh-izraeli kapcsolatok - közölte Nógrádi György.

Más kelet-európai országok, ezen belül Magyarország esetében nem emelkedett a fenyegetettség - jelentette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Európa puhább célpont

Nógrádi György elmondta: többek között az iráni külpolitikai lépések is jelzik, hogy egyes államok Európa Amerikáról való "leválasztásán" dolgoznak. Európa nehezebb helyzetben van, mint az Egyesült Államok, hiszen az unió korántsem egységes, közös kül- és biztonságpolitikája, valamint a hírszerzési adatok cseréje pedig egyelőre gyerekcipőben jár.

"Jelenleg Európában bármit elkövetni sokkal egyszerűbb, sokkal olcsóbb és látványosabb, mint az Egyesült Államokban", Európa puhább célponttá vált, mint az USA - fűzte hozzá a szakértő.

Hanganyag: Póth Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×