eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A német kancellár már a búcsúra készül

Berlinben a kancellár elégedetten nyilatkozott azokról az eredményekrol, amelyeket Németország az Európai Unió soros elnökeként január elseje óta elért. Jelezte azonban azt is, hogy a jövo hétre, Brüsszelben tervezett csúcsértekezlet elott fokozni kívánja diplomáciai erofeszítéseit az uniós alkotmány elomozdítására. Vincze András tudósít Németországból.

Angela Merkel pozitiv mérleget vont Németország uniós elnökségéről. A berlini törvényhozás elött kifejtette, hogy január elseje óta ismét sikerült lendületbe hozni az európai egyesülés folyamatát és ma már senki sem beszél egyhelyben-topogásról.

Utalt arra is, hogy olcsóbbá tették a polgárok számára a nemzetközi telefonbeszélgetéseket, javították a fogyasztóvédelmi intézkedéseket a hitelkártyával történő vásárlások esetén, erősítették az Európai Unió nemzetközi versenyképességét és növelték a valutaegységbe tömörült országok létszámát.

A kancellár szerint komoly fordulatot jelentett a környezetvédelem terén a március csúcstalálkozó, amelyen lefektették a G-8 csoport heilegendammi csúcsértekezletén hozott határozatainak alapjait az üvegházhatás világméretű korlátozására és a megújuló energiaforrások minél nagyobb méretű alkalmazására.

Angela Merkel nem titkolta azonban azt sem, hogy a jövő hétre tervezett brüsszeli csúcs előtt még komoly erőfeszítéseket kell kifejtenie az uniós alkotmány előmozdítása érdekében.

Amikor a kancellár január elsején átvette az EU soros elnökségét, az uniós alkotmány elfogadásának előmozdítását nevezte meg egyik legfontosabb feladataként.

Most, röviddel a tisztség átadása előtt, több oldalú csúcsszintű eszmecserék keretében próbálja meggyőzni a tagállamok vezetőit az alapszerződés támogatásáról.

A legnehezebb feladatnak Varsó meggyőzése igérkezik, mert a lengyel vezetők az alkotmány elfogadásáért nagyobb beleszólást akarnak biztosítani az uniós ügyek alakításába a nagyobb tagállamok, így Lengyelország számára.

Alfred Gussenbauer osztrák kancellár viszont úgy vélte, hogy a lengyel államfő és miniszterelnök ikertestére mindenképpen csorbítani akarja azokat a sikereket, amelyeket Angela Merkel az EU soros elnökeként az elmúlt fél esztendő során elért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×