eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Oroszország nem fogja megtámadni Európát"

A németországi G8-as csúcson az Egyesült Államok elutasította, hogy konkrét határértékeket vezessen be a klímaváltozás elleni harcban. Közben a rendőrség vízágyúkat is bevetett a helyszínt körbefogó biztonsági kerítésnél a tiltakozók visszatartására. A találkozóra emellett árnyékot vetett az Oroszországgal elmélyült nyilatkozatháború.

Már napok óta tüntetnek a G8 ellen tiltakozó különböző csoportok, amelyek már saját tévé és rádióműsorokat is sugároznak. A német rendőrség különleges rendőri alakulatokkal próbálja visszatartani a demonstrálókat, akik ügyesen taktikázva játsszák ki a karhatalmat.

A tiltakozók egy része eljutott a heiligendammi csúcsot körülvevő 12 kilométeres kerítéshez, mások pedig a repülőtérről bevezető utat próbálják lezárni.

Feszültség kinn és benn

Közben a tüntetők által antidemokratikusnak tartott elit bent tanácskozó képviselői is feszült hangulatban ültek le tárgyalni. Már a csúcs szerdai kezdete előtt világossá vált, hogy nem lehet áttörésre számítani az éghajlatváltozás elleni fellépés témájában.

Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter közölte is, hogy az amerikaiak hibája lesz, ha nem sikerült megegyezni. Bush elnök klímaügyi főtanácsosa azonban azt mondta: Amerika és más államok sem fogadják el a kötelező határértékeket.

Angela Merkel német kancellár, a találkozó házigazdája azt akarta, hogy a klímaváltozást okozó gázok kibocsátásának további korlátozásáról állapodjanak meg - úgy, hogy konkrét határértékeket állapítanak meg.

Lassul a folyamat

Merkel egyik célkitűzése az volt, hogy 2050-re világszerte az 1990-es szint felére csökkentsék az üvegházi gázok kibocsátását.

Mivel a nyolcak ebben nagy valószínűséggel nem egyeznek meg, lelassult az a folyamat is, amely más szennyezőket is bevonna a fellépésbe.

Tudósítók megjegyzik, hogy mennyire különböző az európai és amerikai álláspont. Washington inkább technológiai megoldásokban hisz, az európaiak a határértékekben és a kvótakereskedelemben.

A korábban G7-esként ismert csoport találkozói eredetileg gazdasági témákkal foglalkoztak, az utóbbi időben azonban egyre inkább előtérbe kerültek a nagy nemzetközi kérdések, mint például a bolygó állapota és a szegénység elleni küzdelem.

Bush megnyugtat

Míg a kerítés túloldalán a tiltakozók ez utóbbival kapcsolatos lépéseket akarnak látni, a mostani csúcsra emellett árnyékot vet az egyik tagállammal, Oroszországgal megromlott nyugati viszony.

A feszültség egyik oka a Közép-Európába tervezett amerikai védelmi rendszer. Bush elnök szerdán azzal próbálta csitítani a kedélyeket, hogy azt mondta: Oroszország nem fogja megtámadni Európát, mert nem ellenség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×