eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Soha nem derül ki, ki volt a gyilkos?

Tavaly novemberben radioaktív izotóp segítségével megölték a hét éve Angliában élő Alekszandr Litvinyenkót. A volt orosz titkosügynököt azért tették el láb alól, mert fel akarta fedni, milyen eszközökkel teszi ártalmatlanná bírálóit az orosz államvezetés. Szakértők szerint ugyanakkor Moszkva aligha adja majd ki a megvádolt Andrej Lugovojt.

Kedd délelőtt a brit főügyész sajtóértekezleten jelentette be, hogy a brit rendőri nyomozás eredményeként megállapítást nyert, miszerint a tettes Andrej Lugovoj üzletember, hajdani KGB alezredes volt, és ezért Angliában gyilkosság vádjával bíróság elé kell állítani.

Sir Ken MacDonald főügyész közölte sajtóértekezletén, hogy áttanulmányozta a rendőrség nyomozati jelentéseit, és nincs kétsége a gyilkos kiléte felől. Andrej Lugovojt felelősségre kell vonni, jóllehet, a KGB alezredesből lett üzletember váltig tagadja, hogy része lett volna a gyilkosságban.

Az ügyészség konzultált Lord Goldsmith igazságügyminiszterrel, és ő is egyetért azzal, hogy Lugovoj ellen per indítandó.

Kellő erejű bizonyíték áll rendelkezésre arra nézve, hogy Andrej Lugovoj volt az, aki egy elegáns londoni szállodában teára hívta meg Litvinyenkót és a csészéjébe polóniumot csempészett, azzal az előre megfontolt szándékkal, hogy ily módon megölje.

A Kremlt is vádolják

A brit ügyészség ügyvédei tehát kérik az orosz hatóságoktól a Moszkvában élő Andrej Lugovoj haladéktalan kiadatását. A bűntett súlyosságára való tekintettel ezután a pert azon nyomban megkezdenék.

A Scotland Yard elhárító osztálya alapos nyomozást végzett, Londonban és Moszkvában egyaránt. Litvinyenko londoni barátai, közöttük az ott élő orosz multimilliomos, Borisz Berezovszkij, biztosak abban, hogy a volt ügynök likvidálása mögött a Kreml áll, bár az orosz kormány ezt az állítást határozottan visszautasítja. Az ügy a brit-orosz diplomáciai viszonyra is árnyékot vet.

...és akkor mi van?

Sir Ken MacDonald főügyész megnevezte a gyilkost és elrendelte a felelősségre vonását. Mi történik ezután? Az orosz hatóságok, kelletlenül ugyan, de együttműködtek a Scotland Yard embereivel, amikor azok Moszkvában is nyomoztak.

Az orosz alkotmány szerint ugyanakkor külföldi bírói felelősségvonás céljából orosz állampolgár nem szolgáltatható ki. Brit szakértők bizonyosak benne, hogy Lugovoj nem fog brit bíróság elé állni. Pedig a bizonyítékok súlya alatt talán vallana, és azt is elmondaná, kik voltak a megbízói.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×