eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Összerúgta a port a BBC és a szcientológiai egyház

Zaklatta és követte a szcientológiai egyház a BBC riporterét - állítja a műsorkészítő, amely egy most vetített dokumentumfilmben próbálja leleplezni a szervezetet. Úgy tűnik azonban, nagyobb hír lett az, hogy a film szerkesztő-riportere magából kivetkőzve üvölteni kezdett a szcientológia egyik képviselőjével.

A YouTube videomegosztó oldal és a szcientológiai egyház jóvoltából bejárta a világot az a videó, amelyen John Sweeney, a BBC riportere artikulálatlanul üvölt a szcientológia képviselőjével.

John Sweeney a Pszichiátria, a halálgyár című kaliforniai kiállításon veszítette el a fejét, ahol szavai szerint agymosásra emlékeztető módszerekkel akarták belésulykolni, hogy a modern pszichiátria egy gonosz ideológia.

Az ügy előzménye, hogy a BBC Panoráma című műsora a szcientológia növekvő befolyását vizsgálta.

A szervezetet még az ötvenes években alapította egy sci-fi író, Ron Hubbard. A hívők egyre magasabb szintekre lépve ismerhetik meg az igazságot - mégpedig a bírálók szerint úgy, hogy fizetnek érte.

Sokak számára az egyház az azt támogató sztárok, például Tom Cruise és John Travolta miatt ismert. A szervezet után nyomozó újságírók azonban időről-időre sötét praktikákról számolnak be. Ezek egyike az úgynevezett "disconnect", amikor az egyház tagjai megszakítják kapcsolatukat családjukkal.

A BBC oknyomozó műsora magára vonta a szcientológia haragját. Egy felvételen Tom Davis, a szcientológiai egyház szóvivője kiabál a BBC riporterével, és azt mondja neki, mennyire felháborítja, hogy kultusznak nevezi az egyházat.

Hozzáteszi: a BBC-nek nincs joga megmondani, mi vallás, és mi nem az, mert az amerikai alkotmány lehetőséget ad a szabad vallásgyakorlásra.

A műsorból végül kevesebb derül ki arról, hogy pontosan mi is a szcientológia tanítása, és több arról, hogy mekkora ellenállásba ütköztek a filmesek.

Az egyház képviselői időről-időre feltűnnek olyan interjúk helyszínén, ahol a szervezetből kiugrott emberekkel beszélnek.

Sweeney bemutatja azt is, hogy követik őket, és azt állítja, hogy még az esküvőjén is megfigyelték.

Nehezményezi továbbá, hogy a szcientológiát pártoló, de "a gonosz galaktikus lordról" mit sem tudó hírességekkel készített interjúkat az egyház letiltatta.

A szcientológiai egyház, amelyet a brit hatóságok nem hajlandók vallásként bejegyezni, azt állítja, lehetőséget kínált a BBC-nek több interjúra, a műsorkészítők azonban nemet mondtak, mert nem akarták elfogadni azt a kikötést, hogy nem használhatják a "kultusz" szót.

A végeredmény az, hogy a néző úgy érzi: a szcientológia nagyon nem szereti a bírálóit, de nem derül ki, hogy pontosan mi is a tanítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×