eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az utolsó pillanatban alakult meg az új szerb kormány

Jóváhagyta az új szerb kormány összetételét a belgrádi parlament. A 250 fős törvényhozásban 133 képviselő a kabinetre, 103 pedig ellene szavazott. Hárman tartózkodtak. Az ülésteremben a voksolás idején 244 képviselő tartózkodott. A kormányfői tisztséget továbbra is Vojislav Kostunica tölti be.

A parlamenti jóváhagyás mindössze fél órával azelőtt született meg, hogy lejárt az a határidő, amely után a szerb alkotmány értelmében új választást kellett volna kiírni.

A délszláv országban január 21-én tartottak parlamenti választásokat, de ezt követően négy hónapon át tartó kemény viták folytak arról, hogy a radikálisok által megnyert voksolás után felálló kormány milyen összetételű legyen.

Az alkotmány értelmében ha kedd éjfélig nem sikerült volna megegyezni a kormány összetételéről, úgy ismét a szavazóurnák elé kellett volna szólítani a választókat.

Emellett az Európai Unió is jelezte, hogy olyan kormányt szeretne látni Belgrádban, amely a demokrácia fejlesztésének az elkötelezett híve.

Az új kormánykoalícióban a Boris Tadic szerb elnök vezette reformernek tartott Demokrata Párt (DS), valamint a régi-új miniszterelnök mérsékelten nacionalista Szerbiai Demokrata Pártja (DSS) és a neoliberális, Mladjan Dinkic irányítota G17 Plus nevű párt vesz részt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×