eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Riasztó figyelmeztetés: 62 millió halottja lehet jövőre az influenzának

A Harvard Egyetem kutatói szerint egy világméretű influenzajárvány 62 millió halálos áldozatot szedhet 2007-ben. A szakemberek szerint az áldozatok 96 százaléka a szegény, rossz egészségügyi rendszerrel rendelkező országokban veszítheti életét.

Az 1918-as spanyolnáthajárvány világszerte mintegy 50 millió ember életét követelte. A Harvard Egyetem kutatói most azt állítják, hogy az elvileg magasabb színvonalú egészségügyi ellátás ellenére 2007-ben 62 millió halálos áldozata lehetne egy világméretű járványnak.

A szakemberek szerint a legkiszolgáltatottabb helyzetben azok a szegény országok vannak, melyeknél a HIV és a malária tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Évszázadonként három-négy alkalommal pusztít világméretű halálos influenzajárvány. Egyes tudósok úgy vélik: küszöbön állhat egy új járvány, amit a madárinfluenza idézhet elő.

Bár a H5N1 vírusnak eddig összesen 258 halálos áldozata volt, a tudósok attól tartanak, hogy a vírus bármikor mutálódhat és villámgyorsan elterjedhet az emberek között, halálos járványt okozva.

A legszegényebb országok a legkilátástalanabb helyzetben

Christopher Murray professzor és csapata megvizsgálta az 1918-as nagy spanyolnátha járványt. Az akkori halálozási arányokat kivetítve a 2004-es népesedési adatokra azt állapították meg, hogy hasonló járványban 51-81 millió ember veszítené életét.

A halálesetek 96 százaléka a legszegényebb országokban következne be, ahol nagy a túlnépesedés és korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés.

Egy brit szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy egy esetleges járvány tragikus következményeit csak azzal lehetne enyhíteni, ha a legkiszolgáltatottabb népcsoportokat időben ellátnák megfelelő mennyiségű vakcinával és antibiotikummal.

Neil Ferguson ugyanakkor úgy vélte, hogy valószínűleg sokkal pragmatikusabb lenne olyan egészségügyi intézkedésekre összpontosítani, mint iskolák bezárása, otthoni karanténok és a maszkok viselése. Bár kérdéses, hogy ezek megfelelő mértékben képesek lennének-e lassítani a járvány pusztítását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×