eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Akár 884 forintos osztalékot is fizethet a MOL

Részvényenként akár 884 forint osztalékot is fizethet a MOL a 2007-es eredménye után - mondta el az InfoRádiónak a Cocorde elemzője. Vágó Attila szerint a közgyűlés szerdán azért döntött a sajátrészvény-arány 10-ről 25 százalékra emeléséről, hogy a még kölcsönadott részvényeket visszavehesse a cég. Szerinte annak csekély az esélye, hogy az OMV visszaadná a nála lévő MOL-papírokat.

Minden bizonnyal a bíróság elé viszi az OMV azokat a határozatokat, amelyeket szerdán fogadott el a MOL közgyűlése. Ezen perek kimenetele azonban az osztrák cég szempontjából kétséges - mondta az InfoRádióban Vágó Attila, a Concore Értékpapír Zrt. elemzője.

Az OMV feltehetően vitatni fogja annak a döntésnek a jogosságát, amelyben a MOL a sajátrészvény-vásárlási limitjét - az ősszel elfogadott, a stratégiai jelentőségű vállalatokról szóló törvény alapján - 10-ről 25 százalékra emelte.

Vágó Attila rámutatott: a döntés lehetővé teszi, hogy a menedzsment visszaszerezze azt a csaknem 13,2 millió darab papírt, amelyek kölcsönadási szerződés keretében vannak az OTP-nél és az MFB-nél. Az előbbinél nagyjából 8,8 millió, az utóbbinál 4,4 millió MOL-részvény van.

A közgyűlés szerdán arról is döntött, hogy a cég a 2007-es eredményből 85 milliárd forintot fordít osztalék-kifizetésre. Ha pedig a papírok 25 százaléka a MOL saját tulajdonába kerül - ami azt jelenti, hogy ezek után nem fizet osztalékot -, akkor a többi részvény után egyenként 884 forintot kaphatnak a tulajdonosok. Ez a jelenlegi, 23 ezer forintos árfolyam mellett 4 százalékos éves hozamot jelent számukra.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×