eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csökkent a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége tavaly

Egyharmadával csökkent a Richter Gedeon Nyrt. adózott nyeresége 2007-ben az előző évihez képest.

A cég nyeresége konszolidáltan 33,8 százalékkal csökkent, 34,04 milliárd forintra, a nem konszolidált adózott profitja pedig 27,7 százalékkal 35,85 milliárd forintra mérséklődött - jelentette a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti gyorsjelentésben.

A konszolidált árbevétel 6,9 százalékkal 223,77 milliárd forintra nőtt, míg a 171,17 milliárd forint nem konszolidált árbevétel azonos volt az előző évivel.

Az egy részvényre jutó nyereség (EPS - a saját részvények számának súlyozott átlagával korrigálva) a konszolidált eredmény alapján 1.795 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 2.751 forinttal. A nem konszolidált profitból számolva az EPS 2.662 forintról 1.924 forintra mérséklődött.

A negyedik negyedévben a Richter nem konszolidáltan 10,38 milliárd forint adózott profitot könyvelt el, 37,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A negyedik negyedévi nyereség meghaladta a portfolio.hu által megkérdezett elemzők 9,63 milliárd forintos várakozását.

A Richter Gedeon Nyrt. 2008-ban a belföldi értékesítésben - a 2007. évi 14 százalékos visszaesés után - öt százalék körüli árbevétel csökkenéssel számol - mondta Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója.

A társaság a legnagyobb exportpiacán, a FÁK-országokban dollárban 10 százalékos, az Európai Unióban euróban szintén 10 százalékos, az Egyesült Államokban öt százalék körüli árbevétel növekedését tervez - közölte.

A belföldi piacon a bevételcsökkenés elsősorban az árcsökkentés eredménye lesz - magyarázta a vezérigazgató.

Bogsch Erik korainak ítélte megbecsülni a gyengülő forint árfolyamának hatását a társaság 2008. évi tevékenységére.

Kiugróan jó export-teljesítményt mutatott fel 2007-ben a Richter Gedeon Nyrt. - mondta a cég vezérigazgatója az InfoRádióban. Bogsch Erik szerint ez tudta ellensúlyozni a hazai kedvezőtlen környezetet.

A cég különösen jó eredményeket ért el az Egyesült Államokban, de a FÁK-országokban is jó eredményeket értek el. Ezekben az államokban ráadásul áttértek az euró-elszámolásra, így csökkent a Richter kitettsége a dollárral szemben.

Elmondta azt is: a tervek szerint idén is növelik a kutatásra fordítandó kiadásukat, tavaly 17 milliárd forintot költöttek erre.

A vezérigazgató a gyógyszerpiaci megszorítások miatt korábban bejelentett beruházás-visszafogással kapcsolatban kiemelte: az anyacégnél a 2006. évi beruházásokhoz képest 2007-ben közel 10 milliárd forinttal kevesebbet, 17,6 milliárd forintot költöttek ilyen célra, de 2008-ban ennek összege nem éri el az amortizáció értékét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×