eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Soros: terjednek az olajvezérelt kamudemokráciák

A globális felmelegedés elleni hadjárat minden eredményét semmissé teheti az, ha Kína megépíti az összes tervezett szénerőművet - mondta Soros György Budapesten, az amerikai kamarák által rendezett regionális energiafórumon.

Az egyre drágább fosszilis energiaforrások miatt néhány, ezekkel bőven rendelkező ország olajvezérelt kamudemokrácia lett, mondta Soros György.

Oroszország, Irán és Venezuela a három legtipikusabb példa, mondta a magyar származású üzletember az angol nyelvű konferencián. Az energiahiány, a globális felmelegedés és az energiafegyver elleni teendők valójában nagyon is egyformák, hiszen a fenyegetések is összefüggnek, mondta.

Szerinte jelenleg a kínai szénerőművek építése jelenti a legnagyobb gondot: "Ha Kínában felépül az összes tervezett szénerőmű, azok egy csapásra semmissé teszik a széndioxid-kibocsátás csökkentésére tett összes lépést".

Szédítő ütemben fejlődő ipara miatt Kína már most több szenet éget el, mint az Európai Unió, az Egyesült Államok és Japán együttvéve, ráadásul az ország évente 40-50 újabb széntüzelésű erőművet épít.

Soros György szerint az egyik részmegoldás a Brazíliában cukornádból olcsón és nagyon hatékonyan előállítható bioetanol lenne, feltéve, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok csökkenti az erre kivetett nagyon magas importvámot. Az üzletember azt sem titkolta, hogy ő több bioetanol-gyárat is épít Brazíliában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×