eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Már öt éve tervezi a MOL felvásárlását az OMV

Akár két évet is vár a MOL-ra az OMV - mondta az osztrák olaj- és gázipari vállalat elnöke egy belga lapban. Wolfgang Ruttenstorfer szerint öt éve kezdtek gondolkozni a magyar vállalat felvásárlásán. A magyar Országgyűlés hétfőn fogadta el a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvények módosítását.

Akár éveket is hajlandó várni a MOL-ra az osztrák olaj- és gázipari vállalat - közölte az OMV elnöke. "Türelmesek vagyunk, és még ha két évet kell is várnunk ennek az ügyletnek a befejezésére, hát megvárjuk" - közölte Wolfgang Ruttenstorfer a belga L'Echo című gazdasági lapban.

Az OMV vezetője szerint öt évvel ezelőtt kezdtek gondolkodni a MOL felvásárlásán, miután észlelték, hogy két másik társaság is érdeklődik a magyar olajcég iránt - írja a Magyar Távirati Iroda.

"Ekkor elhatároztuk magunkat a cselekvésre, mivel mi vagyunk a két legfontosabb energiacsoport Európában. Együtt még erősebbek lennénk, és ami a szinergiákat illeti, elég csak a térképre nézni" - fejtegette az OMV vezetője.

Közben a magyar Országgyűlés elfogadta a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvények módosítását. A hétfő esti voksoláson 337 képviselő támogatta a javaslatot, négyen nemmel szavaztak, hárman pedig tartózkodtak.

A kormánynak az a célja a jogszabállyal, hogy az osztrák OMV olajipari vállalat ne tudja felvásárolni a magyar MOL részvényeit. A módosítás értelmében az állam jogi eszközökkel szűkítheti azon társaságok mozgásterét, amelyek magyar energetikai vagy vízellátó céget akarnak felvásárolni.

Az új jogszabály szerint a társaságok jelenlegi menedzsmentjét 75 százalékos korlát védi a leváltástól, vagyis nincs túl nagy esélye egyetlen befektetőnek sem arra, hogy egy esetleges komoly, akár 75 százaléknyi tulajdonszerzés esetén is, átvegye az irányítást.

Ráadásul 75 százaléknyi tulajdon nem jelent egyben 75 százaléknyi szavazatot, mivel ezt is korlátozhatják a közgyűlések.

Ilyen korlátozás van a MOL-nál is: az OMV valamivel több mint 20 százaléknyi tulajdonával is mindössze 10 százaléknyi szavazattal élhet egy esetleges közgyűlésen.Elemzői körökben azt tartják, hogy a két legnagyobb magyar tőkepiaci szereplő, a MOL és az OTP esetében van esélye annak, hogy akaratuknak megfelelően alakítsák át a cég erre vonatkozó szabályzatát, mert a tulajdonosi struktúra nagyon széttagolt, és a jelenlegi vezetés elismert a tulajdonosok körében.

Az Európai Bizottság már a változtatások elfogadása előtt közölte: megvizsgálja, hogy a szabályozás tiszteletben tartja-e a tőke szabad mozgására és a letelepedés szabadságára vonatkozó közösségi alapértékeket.

Közben a Solar Capital elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a parlament döntése nyomán a részvényesek akár el is fordulhatnak egyes papíroktól. Skáre Balázs szerint a jogszabály elfogadásával valószínűleg a részvények ára sem éri el rövid távon azt a 35 ezer forintos szintet, amelyet az OMV ajánlott értük, ez pedig szintén távol tarthatja a befektetőket.

Hosszabb távon pedig az lehet riasztó a részvényvásárlók számára, hogy a "bebetonozott" vezetőség mellett nem érezhetik azt: beleszólhatnak a vállalat irányításába - vélte Skára Balázs.

Megkezdte az Európai Bizottság a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő törvény tanulmányozását - mondta az MTI-nek a brüsszeli testület illetékes szóvivője, Oliver Drewes.

A belső piaci ügyekért felelős biztos múlt héten írt levelet az ügyben Kóka János gazdasági és közlekedési miniszternek, amelyben bizonyos aggodalmának adott hangot a törvény uniós joggal való összhangját érintő híresztelések miatt.

Charlie McCreevy egyebek között azt kérte, hogy a kormány a nemzeti törvénykezés készítésekor vegye a lehető legszigorúbban figyelembe az uniós szerződésekben szereplő szabályozást.

A biztos arra is utalt, hogy Magyarország ellen eljárás indult az Európai Bíróságnál az úgynevezett aranyrészvények ügyében, és a bizottság ennek folytatására kényszerülhet, ha a magyar hatóságok által fontolgatott intézkedések megakadályozzák a részesedésszerzést stratégiainak tekintett vállalatokban, így a MOL-ban.

A szóvivő kedden közölte: az Európai Bizottság azt vizsgálja, hogy az új jogszabály tiszteletben tartja-e az uniós alapértékeket, köztük a tőke szabad mozgását és a letelepedés szabadságát. A szóvivő azt mondta, elsősorban arra kíváncsiak, nem születik-e akadály az említett szabadságok biztosításában.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×