eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szakértő: már nem kell számítani a tőzsdei kereskedés felfüggesztésére

A Budapesti Értéktőzsde 12 óra 30 perckor újrakezdte a kereskedést a MOL-részvényekkel, amelyek nyitóára 15 százalékkal volt magasabb az előző napi záróárnál. A kereskedés azonban kisebb zökkenőkkel indult.

A BÉT a MOL kérésére azután függesztette fel az olajipari társaság részvényeivel való kereskedését, hogy az OMV vezérigazgatója hétfőn bejelentette: cége 32 ezer forint részvényenkénti vételárat ajánl a papírokért készpénzben, részleges részvénycsere lehetőségével.

A kereskedés kedden 12 óra 30 perckor ismét elindult, azonban a tőzsde szabályai szerint azonnal fel kellett függeszteni tíz percre, mivel a papírok nyitó ára 15 százalékkal haladta meg a hétfői utolsó kereskedési összeget - mondta el az InfoRádióban Kuti István, a Cashline Rt. elemzője.

A valódi kereskedés tehát csak 12 óra 40 perckor indult, ezt követően 28.500 forintra emelkedett a MOL-részvények ára.

Később az eladók megjelenésével az ár visszaesett 28.000 forintra, délután 3 órakor pedig 27.500 forinton állt. Ez a hétfői záróárához képest 2 százalékos erősödést jelent.

Az elemző úgy vélte: az árat felviheti, hogy a MOL szerint az ajánlott 32.000 forintos ár alulértékeli a papírokat, az árfolyamot azonban csökkentheti, hogy jelenleg a "MOL-nál a labda", azaz a magyar olajipari társaságnak kell lépnie az osztrák cég ajánlatára.

A kormány előtt van azonban az úgynevezett lex-MOL, amelynek elfogadása esetén az OMV-nek nem marad más lehetősége a részvényszerzésre, mint a megegyezés. Ez ismét felfelé mozdíthatja a részvényárakat.

Az elemző szerint arra már nem kell számítani, hogy ismét felfüggesztik a papírokkal való kereskedést a tőzsdén.A Standard and Poor's szerint a MOL tulajdonosi szerkezete és az OMV átvételi kísérletei olyan kockázati tényezők, amelyek lefelé módosíthatják a MOL besorolását.

A MOL a világ legnagyobb hitelminősítőjénél BBB mínusz - vagyis a befektetői kategória alsó részét jelentő - osztályzattal bír. A hitelminősítő elemzése viszont arra figyelmeztet, hogy a magyar cég június vége óta 505 milliárd forintot költött sajátrészvény-vásárlásra, és ezzel nagyjából ki is merítette pénzügyi mozgásterét.

Az S&P becslése szerint az év végére a MOL adósságállománya 650-750 milliárd forint lesz.

A MOL jelenlegi részvényesi szerkezete, valamint az OMV átvételi kísérletei olyan kockázati tényezők, amelyek elmozdulást okozhatnak a vállalat stratégiájában és pénzügyi politikájában, aminek lefelé mutató hatása lehet az adóskockázati besorolásra - áll az S&P keddi londoni elemzésében.

A Standard & Poor's szerint a MOL pénzügyi mozgástere 2007 végére "többé-kevésbé elfogy", ezért bármilyen, akár közepes méretű, adósságból finanszírozott akvizíció már nyomást gyakorolhat az adósosztályzatokra.

A felminősítési kilátásokat ugyanakkor korlátozza a cég növekedési stratégiája és a MOL részvényesi szerkezetével kapcsolatos bizonytalanság - áll az elemzésben.

Az S&P 2005 szeptemberében adta meg a megszorításokkal már befektetésre ajánlottnak tekintett "BBB" adóskockázati osztályzatsáv alapfokát, a "BBB mínusz"-t első vállalati minősítésként a MOL-nak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×