eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Az OMV 32 ezer forintot ajánl a MOL-részvényekért

Az OMV lépése nem érdemel további megfontolást a MOL részéről és a társaság nem kezd tárgyalásokat az OMV megkeresésével kapcsolatban - közölte a vállalat a tőzsde honlapján válaszul arra a bejelentésre, hogy az OMV kész a MOL részvényekért 32 ezer forint vételárat ajánlani készpénzben részleges részvénycsere lehetőségével. Az osztrák cég vezérigazgatója elmondta: kilencmilliárd euró áll készenlétben az OMV-MOL egyesülés finanszírozására.

A MOL értékelése szerint az OMV megkeresése lényegesen alulértékeli a MOL üzleteit és kilátásait. A közleményben jelzik: a MOL a társaság megvásárlására vonatkozó szándéknyilatkozatot kapott az OMV menedzsmentjétől, ez azonban a hatályos tőkepiaci szabályozás alapján nem minősül ajánlatnak. A Mol értékelése szerint, noha az OMV szándéknyilatkozata évi 400 millió eurós szinergiákkal számol, nem veszi figyelembe az egyesítésből és versenyjogi okokból kényszerű eszközértékesítésből származó értékromboló hatásokat.

Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója a közlemény szerint elmondta: a szándéknyilatkozat nem tartalmaz lényeges új információt a Mol igazgatósága által korábban már egyhangúlag elutasított megkereséshez képest, kivéve azt a kitélt, hogy az OMV jelenleg nem tud irányítást szerezni a Mol-ban. Hozzátette: a szándéknyilatkozat jól illeszkedik az OMV eddigi egyoldalú és barátságtalan lépéseinek sorába.

A Mol-nak független vállalatként kiváló növekedési kilátásai vannak, és így nem kíván a továbbiakban olyan feltételes megkeresésekkel foglalkozni, amelyek sem a részvényesek, sem az egyéb érdekelt felek érdekeit nem szolgálják - tartalmazza közlemény.

Kilencmilliárd euró áll készenlétben az OMV-MOL egyesülés finanszírozására - mondta korábban Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója, miután a cég kora reggel bejelentette: a MOL részvényei 20,2 százalékának birtokában "olyan helyzetben van", hogy kész vételi ajánlatot tenni a MOL-ra, részvényenként 32.000 forintért.

A vezérigazgató kifejtette, újra megkeresték a magyar kormányt és a MOL vezetését is, de egyelőre sehonnan nem kaptak olyan választ, ami a korábbi elutasításhoz képest pozitívabb véleményt tükrözne. Az OMV vezérigazgatója elmondta: a magyar kormány előtt is nyilvánvalóvá akarják tenni, hogy egyenlő felek összeolvadását szeretnék elérni, amin mindenki csak nyerhet.
Vannak még technikai akadályok

Wolfgang Ruttenstorfer kiemelte: az általa meg nem nevezett bankok azután mutattak készséget az egyesülés finanszírozásra, hogy az OMV európai és amerikai roadshow keretében megvizsgálta, hogyan fogadnák a befektetési alapok az egyesülés lehetőségét.

Az OMV közölte, hogy számos technikai akadály miatt jelenleg nem tud szavazati jogok révén megvalósuló irányítást szerezni a MOL-ban, ezért keresi annak lehetőségét, hogy aktív tárgyalásokat kezdhessen a magyar társaság működése által érintett kulcsszereplőkkel.

Az osztrák cég hangsúlyozza, hogy a társaságok működése által érintett valamennyi szereplő érdekére tekintettel kíván lenni: a közös vállalkozás mind Ausztriában, mind Magyarországon tőzsdei társaság lenne, felügyelő bizottságában jelentős magyar képviselettel.

Az egyelőre csak szándéknyilatkozatként értékelhető vételár 43,6 százalékkal magasabb, mint a részvény május 21-i ára, egy nappal az előtt, hogy megkezdődött a MOL-részvények spekulatív vásárlása a piacon, illetve 18,7 százalékkal magasabb a MOL hétfői tőzsdei záró áránál. A vételár 25 százalékáig az OMV felajánlja saját részvényeit.

"A kormánynak nem dolga kommentálni"

Egy piacgazdaságban a kormánynak nem dolga kommentálni egy tőzsdei ügyletet, ha az a jogszabályoknak mindenben megfelelően zajlik - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban két dolgot jelzett: egyrészt azt, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekinti. Másrészt azt, hogy több más európai uniós tagállamhoz hasonlóan fontosnak tartja, hogy a lakosság ellátása szempontjából stratégiai jelentőségű vállalatok esetében legyen a közösségi jogszabályokkal teljes összhangban lévő lehetősége a kontrollra, ha az adott vállalatban egy külföldi állam próbál befolyást szerezni. Ez utóbbit tekintve nem változott a kormány álláspontja; az ezt a célt elérni hivatott törvényjavaslat pedig már az Országgyűlés döntésére vár - közölte a kormányszóvivő.Vegyesen értékelik a piaci elemzők az OMV kedd reggel megjelent szándéknyilatkozatát a MOL megvásárlására. Miró József, az ERSTE Bank elemzője szerint a MOL részvényesei döntenek majd arról, hogy az OMV-vel képzelik-e el a jövőt, vagy hisznek a MOL menedzsmentjének. Az elemző arra számít, hogy az OMV hamarosan rendkívüli közgyűlés összehívását fogja kezdeményezni a MOL-nál.

Az OMV-nek komplett stratégiája van

Az OMV jól felkészült, komplett stratégiája van a jövőre nézve, amelynek néhány részletét már le is tette az asztalra. Korábban a MOL menedzsmentje is előállt a 2010-ig szóló növekedési terveivel, ami nem volt túl meggyőző, de azóta változott a cég, és ez alapján változhat a menedzsment stratégiája is - fejtette ki.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője szerint lehetséges, hogy a MOL menedzsmentje további saját részvényvásárlásokba kezd, hogy elérje az 50 százalékos kontrollt. (Jelenleg a MOL különböző konstrukciókban több mint 40 százaléknyi részvényt ellenőriz).

Brüsszelben folyik az igazi "csata"

Az Index.hu internetes portál szerint az osztrákok próbálkozásának időzítését, illetve a magyar kormány megkeresését magyarázhatja a magyar parlament előtt fekvő "Lex MOL" törvényjavaslat. Vágó Attila, a Concorde elemzője szerint az osztrák cégnek nincs, vagy legfeljebb minimális esélye van arra, hogy célt érjen. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline elemzője azonban úgy reagált, logikus az osztrákok lépése, hozzátéve, hogy feltételezhetően az igazi "csata" Brüsszelben folyik a MOL és az OMV között.

Szakértői elemzés itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×