eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Olcsó mérgezett ruhák érkezhetnek Kínából?

A Kínából érkező olcsó ruhaneműk nagy mennyiségben tartalmazhatnak az egészségre potenciálisan veszélyes kémiai anyagokat - jelentette be az új-zélandi fogyasztóügyi minisztérium. A gyanú szerint a ruhákat rákkeltő anyaggal kezelhetik az ázsiai országban.

Az új-zélandi hatóságok szerint a Kínából érkező olcsó ruhaneműk olyan kémiai anyagokat tartalmazhatnak, melyek veszélyeztethetik viselőjük egészségét. A ruhákat ugyanis formaldehiddel kezelik, hogy megakadályozzák a hosszú szállítás közben esetlegesen előforduló penészedést.

Ha az ember bőre sokáig nagy mennyiségben érintkezik ezzel az anyaggal, az kiütéseket, rosszabb esetben bőrrákot okozhat. A tesztek ugyanakkor azt mutatták ki, hogy a Kínából érkező olcsó ruhaneműkben a megengedett formaldehid mennyiség 900-szorosa található meg.

A formaldehid-gyantát évtizedek óta használják ráncmentes és foltálló ruhák gyártásához, így például ezzel tartósítják a vasalt éleket a nadrágokon.

Az új-zélandi fogyasztóügyi minisztérium jelenlegi is vizsgálja a probléma természetét és nagyságát.

Az elmúlt hetekben kiéleződött a viszony Kína és az Európai Unió között, elsősorban amiatt, hogy az egyik nagy játékgyártó vállalat több millió, az ázsiai országban gyártott terméket volt kénytelen visszahívni.

Válaszként Peking azzal vádolta meg Brüsszelt, hogy politikai döntés áll a háttérben, mert az unió így kívánja védeni saját piacát az olcsó kínai áruk elől. Peter Mandelson kereskedelmi biztos ugyanakkor tagadta, hogy politikai motiváció állna a döntés mögött.Bár a kínai termékekkel szembeni növekvő bizalmatlanság jól jön a versenytársaknak, az Európai Unió határozottan tagadja, hogy piacvédelmi okokból akarja korlátozni a kínai termékek behozatalát.

Az Euobserver.com, európai ügyekkel foglalkozó hírportál szerint Peter Mandelson kereskedelmi biztos "teljességgel hamisnak" nevezte azt az állítást, hogy az európai cégek fellépése "a mérgező kínai termékekkel szemben" politikai alapú és Kína-ellenes lenne.

Protekcionizmus vagy jogos aggodalom?

Peking azonban éppen protekcionizmussal vádolja az EU-t, és követeli, hogy hagyjanak fel a kínai termékek biztonságosságát megkérdőjelező magatartással.

"Ez a retorika és a kínai termék démonizálása a kereskedelmi protekcionizmus új megnyilvánulása" - mondta néhány napja Li Csang Csiang, a kínai termékfelügyelet vezetője.

Peter Mandelson ugyanakkor azt állította, hogy nem kereskedelmi vagy politikai, hanem egészségügyi megfontolásból akarják komolyabban ellenőrizni az ázsiai országból érkező termékeket.

"Ahol fontos, ott fel kell lépni, de a kereskedelemnek más területeken folytatódnia kell" - mondta, és arra felszólította Kínát, hogy ne tegyen megtorló intézkedéseket.

A kínai termékek esetében merül fel Európában leggyakrabban a biztonságosság kérdése. 2006-ban például 900 különböző cikket minősítettek veszélyesnek - jegyzi meg az euobserver.com

Tévéműsorral állítanák vissza a bizalmat

Közben Peking egy új tévéműsorral próbálja meggyőzni a világot arról, hogy megbízható partner. A komplikáltan hangzó "Vissza a gyökerekhez a Made in China címke kapcsán" című sorozat első adásában megszólalt az EU egyik pekingi kereskedelmi képviselője is, aki dicsérte a Kínában gyártott
bicikliket.

A műsorba - melyet a Magyarországon is fogható kínai csatorna sugárzott - külföldi üzletembereket és újságírókat is meghívtak.

A résztvevő helyi illetékesek azt hangsúlyozták, hogy Kína gyorsan életbe léptette új élelmiszerbiztonsági rendelkezéseit és súlyos büntetésekkel sújtja az előírások megszegőit.

Azt is siettek megjegyezni, hogy a Kínába kerülő külföldi termékek sem biztonságosak - példaként hoztak fel egy közel 250 ezer dolláros szívritmusszabályzó-szállítmányt, amely az Egyesült Államokból
érkezett.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×