eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Primakov: "A gyereket is kiöntötték a fürdővízzel"

Európai uniós irányultsága ellenére Magyarországnak hasznára válna, ha keleti irányban is bővítené gazdasági kapcsolatait, mondta egy budapesti rendezvényen Jevgenyij Primakov, az Orosz Föderáció Kereskedelmi- és Iparkamarájának elnöke.

A hetvenhét éves Primakov, aki 1998-től 1999-ig Borisz Jelcin elnöksége alatt rövid ideig orosz miniszterelnök volt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén beszélt.

Primakov vázolta az orosz gazdaság javuló helyzetét, megemlítette például, hogy Oroszország visszafizette minden tartozását, és devizatratalékai is rekordszinten vannak, a gazdasági növekedés pedig évek óta hét százalék fölött van.

Primakov, aki több mint egy évtizeden át vezette a Szovjet Tudományos Akadémia Világgazdasági Intétetét, úgy vélte, hogy a KGST megszüntetésével a gyereket is kiöntötték a fürdővízzel, hiszen számos jól működő gazdasági kapcsolat is véget ért.

Az orosz és a magyar kamara elnökei megállapdást írtak alá a két kamara együttműködéséről, majd Primakov elmondta: tisztában vannak azzal, hogy a gyorsan növekvő magyar-orosz árucserében a magyar fél komoly deficitet kénytelen elkönyvelni, és igyekeznek is növelni a magyar exportot Oroszországba.

Előadásában azonban arra is emlékeztetett, hogy ennek fő oka a magyar energiaimport, hiszen Oroszország szállítja a magyar kőolajszükséglet 80, a földgáz 70 százalékát, illetve a paksi atomerőmű üzemeltetéséhez a hasadóanyagot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×