eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A saláta miatt is szól a vészcsengő az Európai Központi Bankban

Az előző esztendő ugyanezen időszakához viszonyítva az élelmiszerek és alkoholmentes italok két és fél százalékkal, a zöldségfélék pedig 10 százalékkal drágultak Németországban.

Kiváltképpen a salátafélék ára szökött fel, úgyhogy ma közel egyharmaddal többet kell egy fejes salátáért fizetni mint tavaly áprilisban. A húsfélék és halak ára is átlagosan 4 és fél százalékkal emelkedett.

Az infláció felgyorsulásához komoly mértékben hozzájárult az is, hogy a világháború óta most ismét bevezették a tandíjat a német egyetemeken és főiskolákon.

Drágultak az energiahordozók is, áprilisban átlagosan minden háztartás 1, 7 százalékkal költött többet fűtésre és gázra, mint a múlt év ugyanezen hónapjában.

Noha a fogyasztói árak közel két százalékos emelkedését némileg kiegyenlítik a gazdasági fellendülésből fakadó béremelések, az Európai Központi Bank illetékesei Frankfurtban aggodalommal követik a fejleményeket, mert a bank számára vészcsengőt jelent, ha a valutaegységbe tömörült országok valamelyikében tartósan kettő százalék fölé szökik az infláció.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×