eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem vár kamatcsökkentést a piac

Az elemzők nagy többsége szerint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfőn ismét változatlanul hagyja 8 százalékos alapkamatát - derült ki a Reuters havi felméréséből. A várakozások szerint az infláció márciusban elérte a csúcsot, és áprilisban már alacsonyabb lesz.

Az elemzők nagy többsége a jegybanki alapkamat 8 százalékos szinten tartását várja hétfőre, újdonság viszont a korábbiakhoz képest, hogy egyre többen gondolják úgy, a májusi ülésen már csökkentés várható.

Az elemzői konszenzus a korábban vártnál nagyobb, 1,25 százalékpontnyi kamatmérséklést valószínűsít az év végéig.

A kamatcsökkentési várakozások a márciusi inflációs adatok ismertté válásától erősödtek fel.

Az éves árindex ugyan 9 százalékra kúszott fel a februári 8,8 százalékról, de általános az a megítélés, hogy innen már nem emelkedik tovább.

A Reuters által megkérdezett valamennyi elemző áprilisra már kisebb áremelkedést jósolt, 8.8 százalék az előrejelzésük.

Az elemzők csaknem 20 bázisponttal emelték az idei inflációs előrejelzéseiket, 2008-ra azonban már csak 3,7-3,8 százalékot várnak az elemzők, 2009-es előrejelzésük pedig 3 százalék, ami az MNB és a kormány középtávú árstabilitási céljával egyezik meg.

A kamatcsökkentési várakozásokat erősítik a héten publikált februári béradatok is. Eszerint a versenyszférában a bruttó bérek 10,6 százalékkal emelkedtek, ami még mindig erős növekedés, de lassabb a januári 12,3 százaléknál.

A jegybank ezt az adatot azért követi kitüntetett figyelemmel, mert a lassuló bérkiáramlás a fogyasztás oldaláról csökkentheti az inflációs nyomást.

A Reuters felmérése szerint a kamatcsökkentési várakozásokat a Monetáris Tanács tagjainak legutóbbi nyilatkozatai is alátámasztották.

A márciusi kamatülés jegyzőkönyvében szerepelt egy mondat, amely szerint a magyar piacon elvárt kockázati prémiumok csökkenése növelheti a monetáris politika mozgásterét.

Optimistábbá váltak az árfolyam-előrejelzések is: az elemzői konszenzus az euró ellen 253 forintos árfolyamot vár az év végére, két forinttal erősebbet, mint egy hónapja, 2008 végére pedig 250,50-et.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×