eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

A Malév a oneworld fedélzetén

Április elsejétől a Malév teljes jogú tagjává válik a világ legnagyobb és legeredményesebb légitársasági szövetségének, a oneworldnek. Gönci János vezérigazgató szerint nem kizárt, hogy már jövőre nyereséges lehet a vállalat.

A csatlakozás új lehetőségeket jelenthet a cégnek, mivel a korábbi 35 helyett 150 ország 700 célállomása lesz elérhető a Malév utasai számára - nyilatkozta Gönci János, a cég vezérigazgatója az InfoRádiónak.

John McCulloch, a oneworld első számú vezetője kiemelte: a Malév, a Royal Jordanian és a japán JAL-csoport csatlakozásával a világ három, a légiközlekedés szempontjából leggyorsabban fejlődő régiójának társaságai csatlakoztak a szövetséghez, ami a oneworld történetének eddigi legnagyobb bővítését jelenti.

Veres János pénzügyminiszter a csatlakozás mellett kiemelte a tulajdonosváltás jelentőségét is. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy olyan új tulajdonosa van a magyar nemzeti légitársaságnak, amely biztosítja a Malév jövőjét.

"A Finnország felől fújó szél elhozta a oneworldöt a Malév számára" - utalt Veres János arra, hogy a csatlakozási folyamatban a Finnair volt a magyar légitársaság szponzora.

Borisz Abramovics, a Malév igazgatóságának megválasztott elnöke szerint a oneworld-tagság nagy feladat és lehetőség a Malév számára. "Biztos vagyok abban, hogy a Malév jól kihasználja a szövetségi tagságát és az AirUnion orosz légiszövetséggel való kapcsolatát" - mondta.

Utóbbi légitársaság szintén Borisz Abramovics érdekeltségébe tartozik. Az elnök a Malév előnyeit ecsetelve hangsúlyozta, hogy a Malév szakembergárdája jó, a flottája kiváló és Budapest elhelyezkedése is páratlan.A Malév vezérigazgatója reménykedik abban, hogy már jövőre nyereséges lehet a légitársaság. Gönci János az InfoRádiónak adott interjúban a szövetségi tagság előnyeiről is beszélt.

Milyen lehetőségek nyílnak meg elsejétől a Malév előtt?

A csatlakozással és az új tulajdonos tőkeerejével lehetőség van arra, hogy két éven belül nyereségessé váljon a vállalat, az utasok jóval több helyre repülhetnek, hiszen a korábbi 35 helyett immár 150 ország több mint 700 célállomását választhatják. A törzsutas-program kiteljesedik, április elsejétől a oneworld légitársaság valamennyi repülőgépén lehet majd gyűjteni a pontokat, ám az igazi utasszám-növekedés az átszálló utasokból származik majd.

Mekkora bevétel-növekedést várnak a csatlakozástól?

Idén mintegy négymilliárd forintos növekedést várunk úgy, hogy ehhez semmiféle költség nem tartozik, összességében pedig nyolcmilliárdot, tehát következő évben még négymilliárdot.

Milyen területeken érhetők el megtakarítások?

A szövetségnek közös repülőgép-beszerzési politikája van, de a karbantartás, az alkatrész-beszerzés területén és a járművek beszerzésében egy ilyen közös politika nagyon sokat jelenthet.

Milyen kötelezettségeket ró a szövetségi tagság a Malévre, és meg tud-e felelni ezeknek a társaság?

Akkor dőlt el, hogy megfelelünk a követelményeknek, mikor a oneworld elhatározta, hogy felveszi a Malévet. A hálózat és a flotta nagyságát fenn kell tartani és természetesen el kell fogadnunk a más hálózatokon gyűjtött törzsutas-pontokat - de ez a Malévnek nyereséget fog termelni, hiszen a Malév az egyik legkisebb légitársaság a szövetségben.

Számít-e arra, hogy már jövőre nyereséges lesz a Malév?

Elég komolyan reménykedem benne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×