eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Simor: elsődleges cél az árstabilitás

Jegybankelnökként támogatni kívánja a középtávú inflációs célkövetés rendszerét Simor András. Az MNB elnökjelöltje hangsúlyozta: elengedhetetlennek tartja a konvergenciaprogramban megfogalmazott célok elérését és az euró magyarországi bevezetését.

Az alacsony infláció kedvező a gazdasági növekedésnek - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnökjelöltje az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi, valamint Gazdasági Bizottságának együttes ülésén hétfőn.

Simor András hangsúlyozta: elengedhetetlennek tartja a konvergenciaprogramban megfogalmazott célok elérését és az euró magyarországi bevezetését.

A jegybank elnökjelöltje hozzátette: a monetáris politika elsődleges célja, hogy támogassa a maastrichti kritériumokban foglalt inflációs célok elérését, az árstabilitás megvalósítását.

Elnökként támogatni kívánom a középtávú inflációs célkövetés rendszerét - emelte ki Simor András. Kiemelte: a jegybanknak feladata az is, hogy támogassa a kormány gazdaságpolitikáját. A jegybanknak nincs árfolyamcélja - tette hozzá az elnökjelölt.

A Fidesz bízik a jelöltben

A Költségvetési Bizottság fideszes elnöke az InfoRádiónak elmondta: a frakcióban két álláspont volt: az egyik a tartózkodást, a másik az igennel való szavazást támogatta.

Varga Mihály hozzátette: az igen voks mellett a Simor András jegybankelnök-jelölt megnyilatkozásai szóltak, melyek szerint folytatni kívánja az eddigi monetáris politikát, és meg akarja őrizni a Magyar Nemzeti Bank kormánytól való függetlenségét.

A tartózkodás melletti érvek szerint Simor Andrásnak nem volt olyan monetáris politikai tapasztalata, amely érvényesülhet a jegybankon kívülről delegáltak mellett, így az elnökjelöltnek később majd nehéz lesz ellenállni a külső nyomásnak - közölte Varga Mihály.

A fideszes képviselő úgy véli, egyelőre nincs ok arra, hogy ne bízzanak Simor Andrásban, hiszen az elnökjelölt korábbi életútja és a bizottsági ülésen elhangzottak is azt mutatják, hogy a megkezdett monetáris politikát folytatja majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×