eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Az adóellenőrök szívesebben ellenőriznek fedett, meleg helyen"

Túl sok a kiemelt terület, túl sok az ellenőrizendő cél - kommentálta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke az APEH nemrégiben megjelent ellenőrzési irányelveit. Vadász Iván szerint mindez azt jelenti, hogy szétforgácsolódnak a sok feladatban az ellenőrök, azaz egyik megjelölt célt sem teljesítik rendesen.

Negyven kiemelt terület, ötven vizsgálati cél - ennyit számolt meg Vadász Iván adótanácsadó az APEH által közzétett ellenőrzési irányelvekben.

Az adóhatóságnak törvény írja elő, hogy minden év február 20-ig közzé kell tennie, mely területeket kíván célzottan, kiemelten megvizsgálni az adott évben, ami azt jelenti, hogy az érintettek adóellenőrzésre számíthatnak.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint azonban nincs annyi adóellenőr, hogy minden cél teljesüljön. Vadász Iván szerint az is probléma, hogy bár minden évben említik az ellenőrzési célokban a fekete gazdaság kifehérítését, az adóellenőrzések gyakorlata nem ezt mutatja.

"Az adóellenőrök szívesebben mennek fedett, meleg helyre ellenőrizni, tehát a regisztrált, bevallást adó személyek, cégek kapják az ellenőrzést, miközben regisztrálatlan, bevallást soha nem adó rétegek nem" - mondta Vadász Iván.

Az adótanácsadó hangsúlyozta: egymillió társadalombiztosítást nem fizetőről beszélnek. Vadász Iván elmondta: az APEH legutóbbi, 2005. évi adatai szerint 2000 az adóellenőr dolgozik az adóhatóságnál.

Ha 7,5 millió adózóval számolunk, azaz beleértjük a magánszemélyeket is, akkor egy ellenőrre országosan több mint 3700 adózó jut. Ezért tényleg kicsi az esélye az ellenőrzéseknek.

A szakember szerint az lenne a megoldás, ha szűkítenék az ellenőrzésre kiemelt területeket, és mindössze 3-4 célt jelölnének meg, ráadásul, ha azt alaposan végzik, akkor az emberek számára is kézzelfoghatóbbá válik, ami erősíthetné az adómorált.

Részletek az Adóinfó magazin hétfő esti adásában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×