eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A vártnál gyorsabban nőtt az euroövezet gazdasága

A német és olasz gazdaság kiváló negyedik negyedéves teljesítménye miatt az euróövezet gazdasága a vártnál gyorsabban nőtt és a növekedés üteme már szinte utolérte a hagyományosan jóval magasabb amerikai tempóhoz.

A tavalyi év egészét tekintve a tizenkét euróövezeti ország növekedési üteme 2,7 százalék volt, ami csupán egy tized százalékkal magasabb az előrejelzéseknél, ám a negyedik negyedéves teljesítmény éppen a három legnagyobb - a német, francia és olasz - gazdaságban volt meglepően jó.

Ez elsősorban Németországra igaz, ahol a belső kereslet és az export együttes növekedése egészséges gyorsulást hozott, Franciaországban pedig a újra növekedésnek indult a harmadik negyedévben megtorpant gazdaság. Ez a két ország adja a tizenkét tagú euróövezet GDP-jének közel a felét, egészen pontosan 49 százalékát.

Ami pedig az idei kilátásokat illeti - és ez a megszorítások miatt óhatatlanul lelassuló magyar gazdaság számára is jó hír -az euróövezetben egyelőre nem látszanak a lassulás, netán a megtorpanás jelei.

Pedro Solbes spanyol pénzügyminiszter szerint az év első két hónapjában a lassulásnak semmilyen jele nem mutatkozott, amit megerősít az is, hogy a legnagyobb német acélkonszern, a Thyssen-Krupp rekord első negyedévet zárt és az év egészében további növekedésre számít.

Az euróövezet tavalyi, kiválónak minősíthető teljesítménye ráadásul nem járt az infláció növekedésével. Éppen ellenkezőleg, tavaly szeptember óta az infláció tartósan két százalék alatt maradt, ráadásul az euró is nagyjából stabilan tartja a dollárhoz képest 1.30-as árfolyamát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×