Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriásfúzió az acéliparban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Háromszázharmincezer alkalmazottal, a világ legnagyobb acélgyártója jöhet létre, ha a részvényesek is rábólintanak két óriáscég, a luxemburgi Arcelor és az indiai Mittal egyesülésére.

A Mittal öt hónapja próbálja megszerezni az európai céget, és egészen eddig úgy tűnt, hogy az Arcelor az orosz Szeversztallal fúzionál. A luxemberugi cég vezetése azonban most közölte: a Mittalt javasolja partnernek a részvényeseknek.

A romániai érdekeltségekkel is rendelkező indiai származású mágnás, Lakshmi Mittal komoly felzúdulást váltott ki, amikor az év elején közölte, hogy ki akarja vásárolni a luxembrugi székhelyű Arcelort. Több európai kormány is hevesen tiltakozott, és az Arcelor egyik vezetője meg is jegyezte: Mittal olyan, mint aki kölnit gyártana, az ő drága parfümjükhöz képest.

Hónapokon át tartó kemény tárgyalások és egy kilenc órára nyúló vasárnapi maratoni megbeszélés után az Arcelor végül úgy döntött, hogy mégis a Mittallal köt szerződést.

Ennen az az egyik oka, hogy a Mittal tíz százalékkal többet ígért a luxemburgiaknak, és azok már nem tudtak ellenállni a 34 milliárd dolláros ajánlatnak. Hírek szerint az indiai mágnás abba is beleegyezett, hogy nem vizsgálja felül az eddigi munkaügyi szerződéseket, tehát nem lesz tömeges elbocsátás, és belement abba is, hogy családja kisebbségi tulajdonos legyen az új cégben.

Mindez azonban feldühítette a szintén az Arcelorral egyesülni akaró orosz Szeversztalj vezetését.

Egészen a múlt hét közepéig úgy tűnt ugyanis, hogy a luxemburgi cég Alexander Mordasov orosz üzletember vállalatával fuzionál. Egy korábbi nyilatkozatában ki is emelte, hogy a Szeverszaljal hatékonyabb és termelékenyebb vállalat jött volna létre, mint a Mittallal.

A részvényesek egy része azonban fellázadt, és azt hangoztatta, hogy Mordrasov túl nagy hatalomhoz jutna az egyesített cégben.

A Szeversztalj vezetése "meglepődött" a hír hallatán, és arra emlékeztetett, hogy egy hónappal ezelőtt egyesülési megállapodást írt alá az Arcelorral.

Kötelező érvényű megállapodásunk van, most számba vesszük az összes lehetőséget - olvasható az orosz cég weboldalán.

A Vedomosztyi című orosz gazdasági lap szerint Oroszországban sok ágazati szakértő úgy gondolja: az Arcelor csak azért kokettált az orosz céggel, hogy komolyabb ígéretet csikarjon ki Mittalból.

Viktor Hrisztyenko ipari és energetikai miniszter még azt is megkockáztatta, hogy oroszellenes érzések állnak a háttérben.

Ha a részvényesek is rábólintanak az Arcelor-Mittal-frigyre, akkor az új vállalat a világ acélpiacának egytizedét fogja ellenőrizni, és 330 ezer dolgozót alkalmaz majd.

De valóban befejeződött-e a játszma? A Vedomosztyi hírei szerint Roman Abramovics, Oroszország leggazdagabb embere és a Chelsea futballklub tulajdonosa egy részvénypakettért cserébe segítené a Szeversztajt abban, hogy szintén megemelje ajánlatát.