Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhízás ellen: kalóriatáblázat lesz a brit étlapokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kötelezné az éttermeket, gyorséttermeket és pubokat az angol kormány arra, hogy olyan étlapokat vezessenek be, amelyeken feltüntetik az ételek kalóriatartalmát. Ezzel is harcolva az elhízás ellen.

Andrew Lansley egészségügyi miniszter jelezte, hogy meg fogja változtatni a törvényt, ha az éttermi szolgáltatások nem reagálnak az önkéntes rendszer bevezetésének kísérletére.

A brit élelmiszerszabvány hivatal (FSA) épp most próbál ki egy sémát, melyben körülbelül 20 étteremlánc - közöttük a Real Greek és a Pret A Manger - vesz részt, ezek az ételek mellett feltüntetik a bevitt kalória mennyiségét is - olvasható a brit The Daily Telegraph napilap honlapján.

Két étteremlánc - a Pizza Hut és a Harvester - felhagytak a kísérlettel, mások, mint például a KFC vagy a Burger King pedig nem kötelezték el magukat arra, hogy folytatják a próbát.

A legtöbb hálózat a főbb táplálkozási információkat - a kalória-, zsír- és cukortartalom - inkább csak a honlapján tünteti fel, és nem az éttermekben. Mások, mint Starbucks és a Costa Coffee, prospektusokat kínálnak, de csak ha a vendégek igénylik a kiszolgáláskor az információt.

Lansley a rendszert a pubokra is kiterjesztené, mondván sok italfogyasztó nincs tudatában annak, hogy egy pohár jó minőségű bor 140 kalóriát tartalmaz, és egy pint sör (0.57 liter) pedig 180-at.

Nagy-Britannia New York példáját akarja követni, ahol 2008-ban új törvényeket kényszerítettek rá a gyorsétterem-, szendvics- és étteremláncokra, hogy tüntessék a kalóriaértékeket a menükre. Azóta hasonló törvényeket vezettek be több más amerikai államokban is.