eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Képtelenség megállítani" - Bármikor leomolhat a dunaszekcsői löszfal

Dunaszekcsőnél felgyorsult a 70 méter magas löszfal omlása. Az elmúlt 24 órában körülbelül 10 métert süllyedt a hatalmas földtömeg, amelyet képtelenség megállítani. A helyi polgármester szerint elképzelhető, hogy az 500 ezer köbméternyi föld egyszerre fog leomlani, ami a dunai hajózást is veszélyeztetheti.

Kritikus a helyzet a dunaszekcsői löszfallal, reggel óta tízméteres szintkülönbség alakult ki a két kőzetréteg között - mondta az InfoRádiónak a település polgármestere.

Faller János közölte: a 350 méter hosszú szakadásvonal egyszerre mozog, és a 750 ezer tonnányi, 500 ezer köbméter földet képtelenség lenne megállítani. A 70 méter magas löszfal kedden vagy szerdán omolhat le - tette hozzá.

A geológusok és katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan figyelik a területet, és már megtették a szükséges biztosítási intézkedéseket - közölte a polgármester.

Nem lehet tudni, hogy talál-e magának támaszt a földtömeg, de abban bíznak, hogy a dunai szakaszt nem fogja betemetni - hangsúlyozta a dunaszekcsői polgármester.

A Dunán a kritikus szakasz két végén is járművet helyezett el a vízirendőrség, hogy ha valaki közel akar menni a parthoz ezen a területen, azt ne engedjék ki.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint csak nagyon lassan csúszik a löszfal Dunaszekcsőn, ennek ellenére korlátozták a hajóforgalmat.

Kóthay László hozzátette : hatalmas földmennyiség leomlására nem kell számítani. A löszfalat egyelőre figyelik a szakemberek, a környéket lezárják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×