eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Minden, amit a hétfői sztrájkról tudni kell

A Volán és a BKV dolgozóinak visszalépése ellenére is több tízezren vesznek részt a hétfői országos sztrájkban - közölte a munkabeszüntetést meghirdető Liga Szakszervezetek elnöke. Gaskó István szerint csak a legnagyobb nyomással lehet elérni, hogy a kormány vonja vissza az egészségpénztárakról és a nyugdíjrendszerről szóló törvényjavaslatait.

Huszonegy szervezet sztrájkol hétfőn, további huszonhárom pedig egyetért a munkabeszüntetést hirdető Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének követeléseivel a Liga honlapján olvasható összesítés szerint.

A sztrájkban több más ágazat munkavállalói mellett vasutasok, pedagógusok, valamint az egészségügy, a villamos-energia ipar, a Ferihegyi Repülőtér, illetve a Kőrös és a Balaton Volán dolgozói vesznek részt, Gaskó István Liga-elnök közlése szerint több tízezren. Mintegy százezren kék szalag kitűzésével vagy más módon a szolidaritásukat fejezik ki.

A legtöbb helyen csak néhány órán át lesz sztrájk, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete azonban határozatlan időre hirdette meg az akciót, de azt ígérik, hogy a karácsonyi időszakban járni fognak a vonatok.

Ez azonban még bizonytalan, hiszen a vasutas érdekképviselet és a MÁV a legutóbbi, pénteki tárgyalásán sem tudott megállapodni az elégséges szolgáltatásokról. Kavalecz Imre, a vasúttársaság sajtófőnöke közleményében arra figyelmezteti az utasokat, hogy hétfőtől kiszámíthatatlan lesz a vonatok közlekedése.

Időközben tovább bővült a határozatlan ideig sztrájkolók köre. Apáti István, a Közlekedési Dolgozók Országos Egyesületének elnöke közölte, hogy a munkabeszüntetésben a szervezetükhöz tartozó több taxis és gépjárműoktató is részt vesz.

Ezt fontolgatják a húsipari dolgozók is - mondta az InfoRádióban Bezdán János, az ágazati érdekképviselet alelnöke. Õk már megelégednének azzal is, ha az Országgyűlés Szili Katalin házelnök javaslatának megfelelően februrárra halasztaná az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvénnyel összefüggő szavazást.

Szombat délig adtak haladékot

A többség nevében azonban Gaskó István azt mondta: a sztrájkolók nem a parlamenti szavazás elhalasztását követelik, hanem azt, hogy a kormány vonja vissza az egészségpénztárakról és a nyugdíjrendszerről szóló törvényjavaslatokat. Ha ezt szombaton délig megteszi a kabinet, akkor a szervezők még le tudják fújni az egész sztrájkot.

Gaskó István hozzátette, hogy a munkabeszüntetést a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége által megalakított bizottság irányítja, amely folyamatosan egyezkedik a kormánnyal.

Legutoljára pénteken délután ültek tárgyalóasztalhoz a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, de nem tudtak megállapodni. Gaskó István Liga-elnök elmondta, hogy a kormány nem hajlandó visszavonni az egészségpénztárakról és a nyugdíj-ellátásról szóló törvényjavaslatokat, és attól is elzárkózik, hogy az arra érdemes szakmáknál záros határidőn belül, és ne 2010-ig oldja meg a korkedvezményes nyugdíjba való bekerülést.

A kormány szerint a sztrájk politikai akció

A kormányzati oldal nem érdekérvényesítésnek, hanem példátlan politikai akciónak tartja a sztrájkot, és felelőtlenségnek azt, hogy a Liga Szakszervezetek nem hajlandó nyilvánosságra hozni a kétórásnál hosszabb sztrájkok helyszíneinek listáját. Ez káoszt okoz az országban - hangsúlyozta Csizmár Gábor, a kormányzati tárgyalócsoport vezetője.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy az egészségpénztárakról szóló törvényjavaslatot nem tudják visszavonni, a nemzeti kockázatközösség pedig megmarad, sőt a módosításokkal erősödtek az állam jogosítványai.

A nyugdíjak új számítási módjával összefüggésben az államtitkár azt mondta, hogy ha a jelenlegi rendszert tartanák meg, akkor a helyettesítési ráta 63 százalékról 92 százalékra emelkedne, ami igazságtalan lenne.

A kormány a korkedvezményes nyugdíjak ügyében is tartja magát ahhoz, amit az Országos Érdekegyeztető Tanácsban vállalt, vagyis a munkavállalók és a munkáltatók közös bizottsága január végéig kidolgoz egy javaslatot a korkedvezményes nyugdíjazás 2010-ig érvényes új rendszerére.

A Liga Szakszervezetek elnöke szerint nem kötelesek nyilvánosságra hozni a sztrájkok helyszínét, hiszen a munkáltató feladata, hogy tájékoztassa a lakosságot. Gaskó István az egészségpénztárakról szóló törvényjavaslattal összefüggésben azt mondta: elfogadhatatlan, hogy üzleti biztosítókat vonnak be a rendszerbe, mert a nemzeti kockázatközösséget szerintük csak egy pénztárral lehet fenntartani.

A nyugdíj-ellátással kapcsolatban Horváth Lajos, a Liga Szakszervezetek alelnöke azt mondta, hogy a kormány a javaslattal valójában 7,5 százaléknyi nyugdíjkiadást akar megspórolni.

Útlezárások hétfőn

Hétfőn a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége 46 helyen tart félpályás útlezárást.

{{keretes_cim}}

A Volán-társaságokat lefedő Közúti Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) 2008 végéig nem szervez sztrájkot azokban a kérdésekben, amelyek nem közvetlenül a munkáltató hatáskörébe tartoznak, erről megállapodást írt alá az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, valamint a szakmai szakszervezet a kormányzat képviselőjével. Ha érdeklik a részletek, kattintson ide!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×