eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Bencze: Kevesebb bűnözőt fogtak el az utcai megmozdulások miatt

Módosítani kell a gyülekezési törvényt, hogy a rendőrség kezelni tudja a spontán demonstrációkat, a nonstop utcai akciókat és az ellentüntetéseket - mondta az országos rendőrfőkapitány az InfoRádió Aréna című műsorában. Bencze József kiemelte: öt százalékkal estek vissza a bűnözési felderítési mutatók a tavaly őszi utcai megmozdulások miatt, míg a demonstrációk biztosítása 2-2,5 milliárd forintos többletkiadással járt.

Módosítani kell a gyülekezési törvényt, világos szabályokat kell megfogalmazni a spontán, előre be nem jelentett tüntetésekkel összefüggésben, és a hatóságoknak fel kell készülnie a változásokra - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az országos rendőrfőkapitány.

Bencze József hangsúlyozta: a tüntetéseket szabályozni kell, mert az nem működik, hogy egy fő közlekedési útvonalon teljes lezárással vagy egy hidat megbénítva demonstrálnak, ugyanis ez beláthatatlan károkat okoz az embereknek.

A főkapitány közölte: az ellentüntetések és nonstop demonstrációk kérdését is szabályozni kell, valamint azt, hogy mennyire előre lehet bejelenteni egy tüntetést. Akár már most lehet jövő október 23-ra tüntetéseket bejelenteni, ezért szinte verseny folyik a területfoglalásért - tette hozzá.

Rosszabb felderítési arány

A tavaly őszi demonstrációk biztosítása, illetve a zavargások kezelése két-két és fél milliárd forint többletköltséget okozott a rendőrségnek - hangsúlyozta a rendőrfőkapitány.

Bencze József kifejtette: 1 millió 65 ezer túlórát rendeltek el a rendőrségnél tavaly ősszel másfél hónap alatt, a 399 megsérült rendőrnek 4200 táppénzes napot fizettek ki.

A zavargások miatt vidékről sok rendőrt kellett elvonni, emiatt pedig a felderítési mutatók öt százalékkal estek vissza, és több esetben nem volt erő a forró nyomon üldözésre - emelte ki.

Az országos rendőrfőkapitány elmondta: ezt a többletköltséget nem kapták meg kiegészítő forrásként, ezt ki kell a rendőrségnek gazdálkodnia. Emiatt kevesebbet mennek ki az autók, és bizonyos fejlesztéseket el kell halasztani - tette hozzá.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×