eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Új mentőhajókat és jobb viharjelző rendszert terveznek a Balatonra

Új mentőhajókat, jobb viharjelzőrendszert, több jól képzett vízimentőst, valamint összehangoltabb mentésirányítás megteremtését tűzte ki célul a Balaton Régió Közbiztonsági Tanácsadó Testülete - nyilatkozta az InfoRádiónak Jamrik Péter, a testület elnöke. Hozzátette: a tervek megvalósításához komolyabb állami támogatásra lesz szükség.

Jamrik Péter elmondta: a testület a komplex balatoni vízbiztonság megteremtését tűzte ki célul. Ennek része többek között a prevenció, a tájékoztatás, a strandi mentőőri szolgálat fejlesztése, a vízimentő szolgálat megszervezése.

Jelenleg több szervezet látja el egységes koordináció nélkül e feladatokat. Első lépésként e szervezetek munkájának összehangolását szeretnék elérni, ezután pedig a fejlesztésekre koncentrálnának - jelentette ki a testület elnöke.

Jamrik Péterszerint szükségük lenne több, orvossal ellátott speciális mentőhajóra, amelyek a sürgősségi mentőautókhoz hasonló felszereléssel rendelkeznek. Szeretnék a strandi mentőőrök képzettségét is emelni, ehhez informatikai eszközöket igényelnének. A rendőrség és a katasztrófa-védelem segítségével pedig egy közös bevetés-irányítási központot hoznának létre. Fejlesztenék továbbá a meteorológiai előjelzést és a viharjelzést is, valamint megfelelő navigációs és mentési eszközökkel szerelnék fel már meglévő mentőhajóikat.

A fejlesztések megvalósításához nagyobb állami támogatásra lesz szükségük. A testület elnöke hozzátette: a szükséges összeget nagyjából évi 1-1,5 milliárd forintra becsülik.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×