eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fűrészport eszünk, amikor az eper ízét érezzük

Több százezer tonna mesterséges adalékanyagot használnak fel évente az élelmiszergyártás során az Európai Unióban. A szám első hallásra meglepő, de annak tudatában, hogy a világon például mennyi gyümölcs terem, látni leeht, hogy az egy ország szükségleteit sem fedezné.

Az élelmiszeripar boszorkánykonyháiban ma már gyakorlatilag bármilyen íz, szín, forma előállítható, amilyet csak a megrendelő kér - mondta az InfoRádiónak a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője.

Frühwald Ferenc közölte: az Európai Unióban évente körülbelül 170 ezer tonna iparilag előállított aromát használnak fel a joghurttól a gyümölcsteán, a készételkonzerveken át a különböző cukorkákig mindenben.

Hozzátette: ijesztő, hogy az ízfokozó nátrium-glutamátból is 95 ezer tonnányit használnak fel pusztán azért, hogy a gyártók minél magasabbra tudják tenni az ízlelési ingerküszöböt.

A gyenge minőségű szőlőből készült lőrét boraromával javítják fel: ebből négy gramm elegendő száz liter borhoz, évente mégis több ezer tonnát használnak fel belőle világszerte - mondta a Biokosár felelős szerkesztője.

A ropogós fehér kenyérnek sem csak a természettől fogva van jó illata: fehérkenyérhéj-aromát lehet hozzáadni - fűzte hozzá.

Ugyanez a helyzet a joghurtokkal is - figyelmeztetett Frühwald Ferenc -, ezeknél mogyoró- és eperaromából használnak nagyon sokat.

"Az eladott joghurtoknak minden második darabja eper ízű, hát ennyi eper a világon nincsen" - mondta az ökomagazin felelős szerkesztője.

És igaza van: a statisztika szerint a világ teljes epertermése az amerikai szükséglet mindössze 5 százalékát elégítené ki.

Frühwald Ferenc reméli, hogy már az átlagfogyasztó is tudja, hogy az eper ízesítés egy trópusi fa fűrészporából készült.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×