eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A lakáson senki sem spórol

A kormány gazdasági megszorító intézkedései következtében visszaesett ugyan a kereslet a fővárosi ingatlanpiacon, ám a vevők korántsem a legolcsóbb lakásokat részesítik előnyben - összegezte a Duna House legfrissebb felmérését a cég elemzési vezetője.

Annak ellenére, hogy mindenki arra számított: jelentősen csökken majd a lakásvásárlási kedv, ez nem így történt. Az ingatlanpiacon ugyanis az emberek 70 százaléka hitelből vásárol - mondta az InfoRádióban Murányi Ákos. Bár a kereslet már nem akkora, mint 2003-ban vagy 2004-ben, jelentős visszaesés sem tapasztalható.

A vásárlók többsége 15-20 millió forintért szeretne ingatlant venni, érdekes azonban, hogy jellemzően a drágább, 30-80 millió forintos lakásokat veszik készpénzért.

Leggyakrabban 7-8 millió forintos hitelt vesznek fel az emberek, de előfordul az is, hogy egy 25 millió forintos lakást teljes egészében bankkölcsönből fizetnek ki.

Bár a legtöbben új építésű lakásokat keresnek, nagy az igény a néhány éve átadott, újszerű, de bejáratott lakások iránt is.

Elmondta azt is: a legtöbben a XIII. és a XIV. kerületben akarnak vásárolni, de egyre felkapottabb a IX. kerület rehabilitációs része is. Ismét feléled az igény a belváros iránt, főleg a VI. és a VII. kerület új építésű ingatlanjait nézik meg a vevők. Budán a legnagyobb piac a XI. és a XII. kerületben van, a hegyvidéki részen a négyzetméterárak meghaladják a félmillió forintot.

Hanganyag: Sánta András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×