eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Szakértő: "Vége a szabad kórházválasztásnak"

Megszüntetné a szabad kórházválasztást az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra került egészségbiztosítási koncepciója - mondta az InfoRádió által megkérdezett egészségügyi közgazdász. Sinkó Eszter úgy véli: a tervezet se szolidaritást, se igazságosabb hozzáférést nem biztosít.

"Az anyag meghökkentő" - mondta az Egészségügyi Minisztérium nyilvánosságra került egészségbiztosítási koncepciójáról az InfoRádióban Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász.

A szakértő szerint a tervezet olyan, mintha megkérdezték volna az üzleti biztosítókat arról, hogyan képzelnek el egy ilyen rendszert, és az összes kívánságukat teljesítették volna.

Az anyag ugyanakkor olyan alapvető kérdésekre nem ad választ, hogy miként alakul a menedzsmentjog, vagy miként működik majd a díjtételbizottság, amely alapvető fontosságú lesz a jövő egészségügyi rendszerében - közölte Sinkó Eszter.

Az egészségügyi közgazdász úgy véli: félő, hogy a kormányzat a háttérben megállapodik a magánbefektetőkkel, így a szakértők nem szerezhetnek információt a megegyezés tartalmáról.

Sinkó Eszter elmondta: eddig a szocialisták azt kommunikálták, hogy a tulajdoni arányokat leképező jogosítványokat adnak a menedzsmentjogok tekintetében, most azonban úgy tűnik, hogy a jogok többsége a magánbefektetőket illeti majd.

Ugyancsak nyugtalanító, hogy a díjtételbizottságnak lehetősége nyílik majd arra, hogy felülírja a szolgáltatáscsomagot, ez pedig a csomag szűkítéséhez vezethet - jelentette ki a szakértő.

Hozzáfűzte: a koncepció szerint 20 százalékos eltérés is lehet majd a szolgáltatások árában az egyes biztosítóknál, ez pedig érezhető lesz majd a szolgáltatások színvonalán is.

"Ha eddig az volt a magyar egészségüggyel szemben a kifogás, hogy a minőségben nagy a szórás, és egyébként így van, akkor a következőkben ez a szórás még nagyobb lesz" - jelentette ki Sinkó Eszter.

Bár a tervezet lehetővé teszi, hogy az új biztosítótársaságok válogassanak a kórházak között, az egészségközgazdász szerint ebből a szempontból nagy szelekcióra nem kell számítani, hiszen az egészségügyi kormányzat korábban már komolyan lecsökkentette a kapacitásokat.

"Legfeljebb olyan kórházak szűnhetnek meg, vagy zárhatnak be, amelyeken már ma is látszik, hogy nem életképesek. Néhány kis kórházról lehet szó" - mondta a szakértő.

Sinkó Eszter szerint a jelenlegi tervezet nem ad szabadságot, szolidaritást és igazságosabb hozzáférést, hiszen megszűnik a szabad intézményválasztás lehetősége, kötött betegutak lesznek.

Nemsokára már csak azt választhatják meg a betegek, hogy melyik biztosítóval akarnak szerződést kötni - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×