eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Veszélyben a gyermekellátás

Az egyházi kórházakat az államinál is rosszabbul érintette az egészségügy áprilisi átalakítása. Ezek az intézmények ugyanis a fejlesztésre vagy az amortizáció kompenzálására nem kapnak állami támogatást. Forráshoz egyedül az ellátott betegek után járó egészségbiztosítási támogatásból jutnak, de mivel az országos átlagot jelentősen meghaladva kellett csökkenteniük aktív ágyaikat, bevételeik jelentősen csökkentek.

Az állami vagy önkormányzati egészségügyi intézmények általában nemcsak az egészségbiztosítótól kapnak forrásokat, hanem a fenntartójuktól is hozzájutnak kiegészítő támogatásból. Sőt, egy jelentősebb beruházáshoz pályázhatnak címzett vagy céltámogatásra.

Az egyházi fenntartású kórházaknak azonban nincs módjuk arra, hogy az OEP-finanszírozáson túl további állami segítséget kapjanak.

Áprilisban szinte valamennyi magyarországi kórház kapacitását csökkentette az állam. Az egyháziakét is, hiszen kikötötte: az egészségbiztosító csak alacsonyabb ágyszámra köthet velük szerződést.

Az intézményvezetők ráadásul azt mondják: megkurtításuk meghaladta az országos átlagot.

Átlagon felüli ágyszámcsökkentés

A Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója az InfoRádiónak azt mondta: átlagon felüli ágyszámcsökkentést és elbocsátást hajtottak végre, a területi ellátási kötelezettségüknek azonban még így sem tudnak eleget tenni.

Bene Krisztián elmondta: intézményükben az aktív ágyak száma 39 százalékkal csökkent. Bár a krónikus ágyak terén bővülhetnek, ezek után azonban sokkal kevesebb egészségbiztosítási támogatást kapnak. Összességében havonta majdnem 100 millió forinttal kevesebb bevételük van, mint április előtt volt.

Emiatt a 820 alkalmazottból már 150-et elbocsátottak, fejlesztésre azonban a spórolás után sem lesz forrásuk.Még nem tudják, mi lesz ősszel

A Bethesda Gyermekkórház főigazgatója szerint az őszi-téli időszakban veszélybe kerülhet a közép-magyarországi régió gyermekellátása.

A Magyarországi Református Egyház által fenntartott intézmény a lecsökkentett kapacitás miatt egyáltalán nem vagy legalábbis nehezen tudja majd kezelni a következo hónapok növekvő forgalmát.
Velkey György, a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója hozzátette: nekik 25 százalékkal kellett csökkenteni az aktív ágyak számát, az emiatt kieső bevételük pedig havi szinten eléri a 100 millió forintot.

Az állam nem tesz eleget kötelezettségeinek

A Szent Ferenc Kórház igazgató főorvosa szerint további problémát jelent, hogy nem tartja be az állam a hatályos jogszabályi előírásokat, és nem biztosítja a szükséges költségvetési támogatást.

Hozzátette: számos törvény, például a Vatikáni szerződés ratifikált változata arra kötelezi az államot, hogy biztosítson kiegészítő forrásokat az állami feladatokat ellátó egyházi intézményeknek, ennek azonban az állam nem tesz eleget.

Tahy Ádám az Info Rádiónak kifogásolta azt is, hogy míg magánkórházaknak az állam finanszírozza az egynapos sebészeti beavatkozást, a Szent Ferenc Kórház ezen a pályázaton sem nyert, így sebészeti osztályát be kell zárnia.

Az InfoRádió megkereste a Mazsihisz által fenntartott Szeretetkórházat is, ahol elmondták: az intézménynek áprilisban nem kellett csökkenteni az ágyak számát. Szeptemberben felülvizsgálják a rendszert

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: szeptemberben vizsgálják felül a területi ellátási kötelezettséget és az ehhez kapcsolódó volumenkapacitásokat. Kovács Attila azt mondta: ha az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények nem kapták meg az ellátás biztosításához szükséges támogatást, akkor korrigálják az OEP és a kórház között megkötött szerzodést.

Kovács Attila azonban az intézményvezetőkkel ellentétben úgy nyilatkozott: a működési költségeket az állami kórházak esetén is az egészségbiztosító állja, az intézmény fenntartása azonban a tulajdonos kötelessége.

Az államnak szerinte ezen intézmények felé annyi a kötelezettsége, hogy a kórházak által vállalt feladatok ellátásához megadja a forrást.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×