eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Elhunyt a "cigányok apostola"

Életének 82. évében elhunyt Lakatos Menyhért József Attila-díjas író - tudatta az a Magyar Írószövetség. Lakatos Menyhértre Rostás Farkas György emlékezett az InfoRádióban.

Õ hozta össze a világ cigányságát - emlékezett rá kollégája, aki csaknem 40 éven keresztül dolgozott együtt Lakatos Menyhérttel. Füstös képek című művét tizenhat nyelvre fordították le, és a világ minden pontjára eljutott.

"Õ volt a cigányok apostola" - jelentette ki róla pályatársa, aki szerint nélküle nem lenne cigány identitás, kultúra és művészet.

Lakatos Menyhért még a legszegényebbekhez is elment, hogy meséljen nekik.

Vésztőtől a Magyar Tudományos Akadémiáig

Lakatos Menyhért 1926-ban, Vésztőn született. 1954-ben a nagykőrösi népi kollégium mérnöki szakán végzett, majd a szeghalmi járási tanács igazgatási osztályvezetője lett. 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai kutatócsoportjának ciganológiai munkatársa. Irodalmi munkásságáért József Attila-díjat kapott.

Az író a TIT Országos Cigánybizottságának, a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének elnöke, a Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetségének ügyvezető elnöke volt. 1994-ben a Független Kisgazdapárt országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választásokon.

Főbb művei

Lakatos Menyhért 1970-től publikált, főbb művei közé tartozik a Füstös képek (regény, 1975); Angárka és Busladarfi (mesék, 1978); A hét szakállas farkas (mese, 1979); A hosszú éjszakák meséi; A paramisák ivadékai (kisregény, 1979); Az öreg fazék titka (mesék, 1981); Akik élni akartak (regény, 1982); A titok (elbeszélések, mesék, 1998).

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×